Rasbeschrijving abrikozen

Larclyd (Jenny Cot ®)

Dit ras is ontwikkeld door John McLaren van de Nevis Fruit Company Ltd. bij Cromwell (in de regio Central Otago in Nieuw-Zeeland) uit een kruising die in 1987 werd gemaakt tussen ‘Sundrop’ en een late ‘Moorpark’. Het ras stond aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘F 168’ en werd na de eeuwwisseling geïntroduceerd onder de naam ‘Larclyd’.

Voor dit ras is tevens de merknaam ‘Jenny Cot’ ® in gebruik en het ras is met name onder die merknaam bekend geworden. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Jenny Cot’ ® en niet over ‘Larclyd’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter zou zijn.

De vruchten van dit ras rijpen zeer laat in het seizoen, normaliter in de tweede helft van augustus, derhalve nog ná die van het zeer laat rijpende ras ‘Tardicot’. Daarmee is ‘Jenny Cot’ ® het laatst rijpende abrikozenras in de collectie van FruitLent. Met dit zeer late rijpingstijdstip is ‘Jenny Cot’ ® interessant voor de verlenging van het abrikozenseizoen.

De vruchten van ‘Jenny Cot’ ® zouden niet allemaal tegelijk afrijpen, waardoor doorplukken gewenst zou zijn. De vruchten zijn tamelijk klein tot middelgroot (circa 45-60 gram), rond-ovaal van vorm met een oranje kleur en een rode blos. Het vruchtvlees is gemiddeld stevig, zeer sappig, zeer zoet en heeft derhalve een uitmuntende eetkwaliteit. De vruchten zijn niet gevoelig voor scheuren. De steen hecht enigszins aan het vruchtvlees.

De boom heeft een semi-gespreide groeiwijze met een gemiddelde groeikracht. De bladeren van de boom zijn middelgroot. Er worden bloemknoppen gevormd op het éénjarige en op het meerjarige hout. De bloesems zijn iets aan de kleinere kant en bloeien middentijds en zijn niet zelfbestuivend; kruisbestuiving is derhalve noodzakelijk. Goede bestuivers zijn: ‘Tom Cot’ ® en ‘Flavor Cot’ ®.

‘Jenny Cot’ ® is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 19 maart 2011 geënt op de aanwezige leiboom van ‘Sylvercot’ ®. De eerste vruchten zijn in 2014 geoogst.
In het voorjaar van 2017 is de geënte tak helaas afgestorven, waardoor ‘Jenny Cot’ ® op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.