Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Landė

Wordt ook wel gespeld als ‘Landë’ of ‘Landé’.

Dit vrouwelijke ras werd in Litouwen in de periode 1972-1996 samen met nog drie andere vrouwelijke rassen geselecteerd op de Lithuanian University of Agriculture. Geselecteerd binnen vrij bestoven zaailingen van de Russische rassen ‘Clara Zetkin’ en ‘Ananasnaya’.

De planten geven ten opzichte van andere rassen veel generatieve scheuten en zijn daardoor vruchtbaarder. Hierdoor behoort ‘Landė’ tot de meest productieve rassen. De vruchtes zijn middelgroot (circa 2,4 – 3,5 gram) en hebben een hoog gehalte aan vitamine C; tot meer dan 1.000 mg per 100 gram. De vruchtjes hebben een ovaalronde afgeplatte kegelvormige vorm met een holle punt aan de bloemzijde. De schil kan enigszins geribbeld zijn en is verhoudingsgewijs stevig. De vruchtjes rijpen vrij vroeg en geconcentreerd.

Dit ras wordt in Litouwen gezien als één van de meer waardevolle rassen, vanwege de grotere vruchtbaarheid van de planten en het hoge gehalte aan vitamine C. Daarom wordt deze aanbevolen voor kruisingen bij de ontwikkeling van nieuwe rassen.

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2014 een plant van ‘Landė’ aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.