Rasbeschrijving pompoen

Lady Godiva

Dit ras kent verschillende synoniemen, zoals: ‘Amandelpompoen’, ‘Hercules’, ‘Comet’, ‘Gleisdorfer Ölkürbis’ en ‘Styrian Hulless’. Het ras behoort tot de soort Cucurbita pepo en komt van origine uit Mexico. Het ras wordt met circa 10.000 hectare commerciëel geteeld in de deelstaat Steiermark (Stiermarken) in Oostenrijk. Ook wordt het ras commerciëel geteeld in diverse Balkanlanden.
De reden van de commerciële teelt zijn de olierijke naakte zaden. De zaden zijn naakt omdat deze niet zijn voorzien van het beschermschilletje dat andere pompoenzaden wel hebben. Eén pompoen geeft 100 tot 300 gram naakte zaden. Van de zaden kan olie worden geperst. Voor 1 liter olie is 2½ kg zaad nodig. Het is daarom geen goedkope olie. Met name de olie uit Steiermark met het etiket “Echtes Steierisches Kernöl” bevat 100% zuivere olie geperst uit de zaden van dit ras. Deze aanduiding is een handelsmerk geworden om zich te onderscheiden van andere (goedkopere) pompoenpitoliën.
De pompoenpitten van dit ras zijn zeer gezond en bevatten een hoog percentage aan meervoudig onverzadigde vetzuren. In de volksgeneeskunst worden de pitten en de olie al decennia gebruikt. Je kunt de pitten zo vers eten. Ze smaken dan een beetje naar natte walnoten. Ook kunnen ze worden gedroogd. Ze belanden dan in muesli, salades, toetjes en taarten. Indien ze licht worden geroosterd in een pan zonder olie, dan poffen ze. Bestrooid met zeezout heten het dan pepita’s en vormen ze een gezond borrelhapje.
De vruchten zelf zouden eventueel zeer jong kunnen worden gegeten als courgettes. Rijp zijn de vruchten 2 tot 7 kg zwaar, bol- tot eirond, geel van kleur met groene vlekken en strepen. Indien de vruchten nog langer blijven liggen, vervagen de groene vlekken en strepen. In het rijpe stadium is het gele vruchtvlees licht draderig en niet echt lekker. De planten groeien licht rankend met ranken van enkele meters lang.

Een bijzondere toelichting over de naam ‘Lady Godiva’ is hier nog wel op zijn plaats. Het ras dankt deze naam namelijk aan de voldende legende:
Volgens het verhaal was Godiva een adelijke Angelsaksische dame (circa 980-1067). Zij was de echtgenote van graaf Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry (968-1057). De bevolking had hevig te lijden onder de door Leofric opgelegde hoge belastingdruk en Godiva verzocht haar man herhaaldelijk om de belastingen te verlagen, maar deze weigerde steeds. Op den duur werd hij haar smeekbedes beu en daagde hij haar uit voor een weddenschap, waarbij hij er van ging dat zijn preutse vrouw deze zou verliezen. Hij zou de belastingen verlagen indien zij te paard naakt door de straten van Coventry zou rijden. Lady Godiva ging echter op de weddenschap in en reed op haar paard, slechts gekleed in haar lange blonde haren, door de stad. Leofric hield zich aan zijn woord en maakte een einde aan de hoge belastingen.
Het verband tussen de naakte zaden en de Lady mag duidelijk zijn.