Rasbeschrijving tomaten

Kumato ® - donker-paarsbruine tomaat

‘Kumato’ ® is eigenlijk geen rasnaam, maar een merknaam die door Syngenta Seeds Europe rond 2005 is geïntroduceerd voor een bijzonder smakelijke zeer donkere tomaat. De introductie ging gepaard met een marketingprogramma waarmee deze bijzonder uitziende tomaat met veel publiciteit in de markt werd gezet. In de Verenigde Staten wordt dezelfde tomaat door Syngenta overigens niet onder de merknaam ‘Kumato’ ® verkocht, maar onder de naam ‘Rosso Bruno’.
Het ras dat onder de merknaam ‘Kumato’ ® wordt verkocht, zou in de meeste gevallen gaan om de F1-hybride met de naam ‘Olmeca’. Dit ras zou veel lijken op het oudere ras ‘Black Prince’, doch ‘Olmeca’ heeft ingekruiste resistenties tegen de volgende ziektes:
– tomatenmozaïekvirus;
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1 en 2);
Fusarium oxysporum f.sp. radicis- lycopersici;
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Er zijn diverse geruchten vanuit de wereld van de tomatenhobbyisten dat het bij ‘Kumato’ ® helemaal niet zou gaan om een F1-hybride ras, maar om een gewoon zaadvast ras.

Alhoewel er vanuit kringen van tomatenhobbyisten dus diverse signalen zijn dat het zou gaan om een zaadvast ras, menen wij toch verschillen te bespeuren tussen de zaailingen. Wij denken derhalve dat het van origine wel gaat om een F1-hybride, waarbij de nakomelingen wel allemaal donker paarsbruine vruchten geven, terwijl ze op andere kenmerken (kleine) verschillen kunnen vertonen. Doordat de nakomelingen wel allemaal donker paarsbruine vruchten geven, is bij velen waarschijnlijk de indruk ontstaan dat het gaat om een zaadvast ras.

De zaden van onze planten waren afkomstig van een andere tomatenhobbyist. Deze planten geven zachte vruchten die gevoelig zijn voor scheuren. Ze zijn zeer donker paarsbruin van kleur en hebben een zeer goede volle tomatensmaak. Wij vonden dat zowel de planten als de vruchten veel lijken op ‘Black Prince’.

De productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.