Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Krupnoplodnaya

Dit is een vrouwelijk ras welke in 1914 werd geselecteerd door de bekende Russische veredelaar Ivan V. Mitsjoerin (1855-1935); deze heeft in het begin van de 20-ste eeuw veel selectiewerk uitgevoerd dat leidde tot enkele rassen die met name waren bedoeld voor inwoners in grote gebieden van Rusland met zeer lage wintertemperaturen, waardoor de inwoners van die gebieden toch in staat zouden zijn om eetbare vruchten in hun tuin te telen. Er wordt wel beweerd dat het om een kruising met Actinidia arguta zou gaan, doch dit is niet zeker.

Geeft relatief grote vruchtjes met een gemiddeld vruchtgewicht van 3,4 – 4,0 gram. De naam ‘Krupnoplodnaya’ betekent in het Russisch “grote vrucht” en samen met het nieuwe Tsjechische ras ‘Vitakola’ heeft dit ras van de Siberische mini-kiwi’s de grootste vruchten. De plant is productief en de cilindervormige vruchten hebben de typische fijne kiwismaak. Rijpe vruchten bevatten 14% suiker en hebben een hoog gehalte aan vitamine C; tot meer dan 1.000 mg per 100 gram.

Het ras ‘Krudnoplodnaya’ is sinds de nazomer van 2013 in FruitLent aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.