Rasbeschrijving peper

Kristian

De vruchten van ‘Kristian’ zijn langwerpig van vorm en worden 7-8½ cm lang en 12-14 mm dik.  Ze hebben daarmee dezelfde vorm als Spaanse pepers, maar zijn over het algemeen iets kleiner. Dit type wordt wel “Thaise peper” genoemd.

In vers geoogste toestand hebben de vruchten een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 5 gram (inclusief de steel). De vruchten verkleuren van groen naar geel en geven daarmee een fraaie afwisseling naast het gebruikelijke rood. ‘Kristian’ vormt daardoor een prachtige combinatie met de rode ‘Ring of Fire’ en de oranje ‘Kilian’ !

De vruchten zijn zowel in het groene als in het gele stadium te gebruiken en in beide gevallen heet van smaak. In het gele stadium zijn ze nog iets heter dan in het groene stadium en bereiken dan op de bekende Scoville-schaal een score van circa 55.000 tot 76.000 SHU (heter dan de oranje ‘Kilian’). Dit is behoorlijk heet (al valt dit nog in het niet bij sommige extreme pepers die op de markt zijn).

Door de dunne vruchtwand zijn de pepers ook geschikt om te drogen. Ze kunnen echter het best vers worden gebruikt, want de fraaie gele kleur verandert in het gedroogde stadium in een minder fraaie bruinachtige kleur.

De productieve struikvormige planten dragen rijkelijk, waarbij veel pepers met de punt naar boven zijn gericht. Sommige pepers gaan echter geleidelijk met de punt naar beneden hangen. De planten kunnen het ook buiten op een zonnige plek goed doen en gedijen ook in een ruime pot op een zonnig balkon of (dak)terras. De planten worden circa 50 cm hoog en blijven iets kleiner dan van de oranje ‘Kilian’.

Planten van ‘Kristian’ zijn in 2020 voor het eerst in FruitLent getest. Er zijn inmiddels eigen foto’s beschikbaar, maar die moeten nog worden geplaatst.