Rasbeschrijving krentenboom

Krentenboom

Het krentenboompje (of rotsmispel of Amerikaans krentenboompje) behoort tot het geslacht Amelanchier. Dit geslacht is inheems in de gematigde gebieden van het noordelijk halfrond. De meeste Amelanchier-soorten komen van origine uit Noord-Amerika, terwijl enkele soorten inheems zijn in Europa en Azië. In Amerika worden ze aangeduid als ‘serviceberry’ of ‘juneberry’.

Voor de in Europa gecultiveerde krentenboom wordt meestal de botanische naam Amelanchier lamarckii gebruikt. Deze zou in de 17-de eeuw in Europa geïntroduceerd zijn vanuit Noord-Amerika, mogelijk uit het oosten van Canada. De soort komt daar in het wild echter niet voor en daarom wordt wel verondersteld dat het gaat om een soortkruising tussen Amelanchier laevis en Amelanchier arborea (of eventueel Amelanchier canadensis). Deze soortkruising wordt ook wel wordt aangeduid als Amelanchier x grandiflora (oude synoniemen: Amelanchier botryapium lanceolata en Amelanchier canadensis grandiflora).

Krentenboompjes zijn winterharde heesters die weinig nieuwe scheuten vormen, maar de neiging hebben via hun hoofdtak door te groeien tot een meerstammige boomvormige struik. Het krentenboompje heeft 3-7 cm lange bladeren, die in de herfst een prachtige oranjerode herfstkleur hebben. De witte bloemen zitten in trossen en verschijnen in overvloed. De bloemen worden opgevolgd door de roodblauw verkleurende eetbare bessen die in de eerste helft van juli afrijpen. Ze worden ongelijktijdig rijp, zodat groene, donkerrode en blauwzwarte vruchtjes door elkaar aan de struik voor komen. Wie krenten wil eten, zal dus regelmatig de struik moeten afzoeken naar rijpe vruchtjes. De vogels doen dit echter ook en zijn daarbij meestal sneller: zonder vogelafweer komt u daarom meestal niet aan het proeven van de krenten toe. De krent is van nature zoet van smaak. Er kan jam van worden gemaakt of ze kunnen gedroogd worden, zodat ze later in compote kunnen worden gebruikt. Of ze kunnen worden gebruikt als vervanger van echte krenten.

Het krentenboompje heeft tijdens de bloei en in de herfst een hoge sierwaarde en wordt om die reden veel in tuinen en parken toegepast.

In het fruittuingedeelte van FruitLent is in het najaar van 2005 een krentenboompje van Amelanchier lamarckii Ballerina‘ aangeplant. Dit ras is wat productiever omdat deze wat meer en wat grotere bessen geeft. Bovendien is dit ras minder vatbaar voor aantasting door meeldauw.

Het ras ‘Glenform‘ behoort tot de soort Amelanchier canadensis en is gevonden in een zaailingpopulatie door Edward Losely in Perry (Lake County, Ohio, USA) en is beter bekend onder de merknaam ‘Rainbow Pillar‘ ®. Dit is een grootvruchtige krent met purperzwarte zoete bessen (tot 12 mm). Het ras heeft een opvallende rechtop groeiwijze, waardoor de struiken zeer geschikt zijn om in heggen te telen. De bladeren vertonen in de herfst een zeer fraaie oranjerode verkleuring, welke vanaf de onderkant van de struik begint. De bovenste bladeren blijven lang aan de takken zitten (zie onderstaande foto). Het ras is weinig vatbaar voor aantasting door roest en meeldauw.
Dit krentenboompje is sinds januari 2014 in FruitLent aanwezig en is op 27 februari 2016 op een definitieve plek in het siertuingedeelte uitgeplant.