Rasbeschrijving kiwi's

Kouryoku

Wordt ook wel aangeduid als ‘Koryoku’.

Dit ras is op het Kagawa Prefectural Agricultural Experiment Station in Japan ontstaan als een open bestoven zaailing van het wereldberoemde ras ‘Hayward’. Het ras behoort tot de soort Actinidia deliciosa.

De bloesems van ‘Kouryoku’ bloeien laat, een eigenschap die is geërfd van het moederras ‘Hayward’. De bloesems komen meestal alleenstaand, zelden in een trosje van twee of drie, ook een eigenschap die is geërfd van het moederras ‘Hayward’.

De vruchten van ‘Kouryoku’ zijn langwerpig cylindrisch van vorm en hebben donkergroen vruchtvlees. Volgens de buitenlandse gegevens zijn ze ongeveer even groot tot iets groter dan die van ‘Hayward’ en rijpen ze vroeger en ze zijn zoeter van smaak, met een hoger gehalte aan carotenoïden.
Volgens de ervaringen in FruitLent, zijn ze eerder wat kleiner dan de vruchten van ‘Hayward’ en rijpen ze onder Nederlandse omstandigheden aan de late kant.

Het deel “ryoku” in de naam betekent in het Japans “groen”. Dit slaat dus op de donkergroene kleur van het vruchtvlees.

‘Kouryoku’ is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige struik, doch is door middel van spleetenting op 21 mei 2009 geënt op de aanwezige struik van ‘Monty’. De geënte tak bloeide in het voorjaar van 2010 voor het eerst, zodat In het najaar van 2010 in FruitLent de eerste vruchten van ‘Kouryoku’ zijn geoogst.