Rasbeschrijving zoete kersen

Kordia

Voorheen ook bekend als ‘Techlo’ en ‘Techlo II’ en ‘Techlovicka II”. In de Verenigde Staten op de markt onder de merknaam ‘Attika’ ®.

Dit ras werd omstreeks 1963 als toevalszaailing gevonden in de buurt van Techlovice, dat ligt in de huidige Tsjechische Republiek. Geïntroduceerd in 1981.

Het ras rijpt tamelijk laat tot laat: in de 6-de tot 7-de kersenweek. ‘Kordia’ geeft grote tot zeer grote hartvormige bruinrode glanzende vruchten met een goede bewaarbaarheid: 2 tot 3 weken in een koelcel, of 6 tot 8 weken bij CA-bewaring. Lange steel. Het stevige zeer vlezige vruchtvlees heeft een zeer goede aromatische smaak. Door het zeer stevige vruchtvlees laat de steen zelfs relatief gemakkelijk los uit het vruchtvlees. Weinig gevoelig voor barsten door regen.

De boom groeit tamelijk sterk en vertakt gemakkelijk, met horizontaal ingeplante takken. De productiviteit is hoog en treedt al op jonge leeftijd in. De vruchten hangen over het algemeen mooi ruim van elkaar. Hierdoor drogen ze na een regenbui sneller op waardoor ze minder snel gaan rotten en één rotte vrucht bovendien niet snel de buurvruchten kan aansteken.
De bloeitijd valt middentijds tot tamelijk laat. Ondanks dat de bloesems dus niet heel vroeg bloeien, zijn deze wel erg nachtvorstgevoelig. Hierdoor is de oogstzekerheid van ‘Kordia’ minder in vergelijking tot de meeste andere moderne rassen. De S-allel combinatie is S3S6. Daarmee behoort dit ras tot dezelfde steriliteitsgroep als ‘Techlovan’ en ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’.

‘Kordia’ wordt gezien als één van de beste rassen van dit moment. De ‘Kordia’ is ook gebruikt als kruisingsouder bij de ontwikkeling van nieuwe rassen, zoals: ‘Vanda’, ‘Techlovan’ en ‘Korvik’.

De boom werd in het najaar van 2006 in FruitLent geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom kwam in 2009 voor het eerst in productie. Gemiddeld vruchtgewicht: 11,4 gram (2009) en 11,7 gram (2010).