Rasbeschrijving tomaten

Koralik - rode cherrytomaat

Dit ras is oorspronkelijk afkomstig uit Polen.

Het gaat om een struiktomaat, waarvan de planten zelftoppend zijn en de dieven dus niet behoeven te worden weggenomen. De planten kunnen tot circa 1,20 meter hoog worden en groeien vrij breed uit. Ze kunnen ook goed worden opgekweekt in een grote pot op het terras of balkon, waarbij de zijdelings uitgroeiende takken dan kunnen worden geleid of gesnoeid. De zaden kiemen vrij traag.

De planten geven ronde tot eivormige rode vruchtjes in het formaat van een kleine cherrytomaat (circa 5½ à 6 gram). De vruchtjes hangen in kleine trosjes aan de plant en hebben een verhoudingsgewijs groot kroontje. In het onrijpe stadium hebben de vruchtjes een donkergroene kraag. In het rijpe stadium hebben de vruchtjes een felrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een goede smaak. De eerste vruchtjes rijpen vroeg.

Het is goed mogelijk om rijpe trosjes in zijn geheel te oogsten (als kleine trostomaatjes).

Het ras heeft een aantal waardevolle kenmerken, te weten:
– zeer goede smaak
– zeer vroege rijping
– zeer productief
– resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans).

Door de resistentie tegen de aardappelziekte is dit ras extra geschikt voor buitenteelt in Nederland. Aanvankelijk was niet bekend op welke genen de resistentie van ‘Koralik’ was gebaseerd en werd verondersteld dat het één of meer nieuwe onbekende genen zouden zijn (anders dan de reeds bekende ‘Ph-2‘ en ‘Ph-3‘). Uit een wetenschappelijke publicatie uit juli 2015 is gebleken dat de resistentie van ‘Koralik’ is gebaseerd op’Ph-2‘, aangevuld met diverse kwantitatieve resistentiegenen.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
Door sommige plantenveredelaars is ‘Koralik’ gebruikt voor de ontwikkeling van veredelingslijnen in verband met de aardappelziekteresistentie en de andere waardevolle eigenschappen (zoals de goede smaak en de zeer vroege rijping).