Rasbeschrijving blauwe druiven

Kodrianka - pitarm

Ook bekend als ‘Kodryanka’ of ‘Kodrjanka’ of ‘VIII-24-15’)

Herkomst: Dit ras is bij Vierul in Moldavië ontstaan uit een kruising van ‘Moldova’ (= ‘Guzal Kara’ x ‘Villard Blanc’) x ‘Marschalskij’.

Trossen en bessen: Middelgrote tot zeer grote ovale blauwe bessen (gemiddeld 4,5 gram) aan middelgrote tamelijk losse tot wat compact gevormde trossen. Alhoewel de bessen qua grootte onderling nogal variabel zijn, heeft ‘Kodrianka’ zonder enige twijfel de grootste bessen van alle blauwe rassen in de collectie van FruitLent. De grootste bessen binnen de tros hebben zelfs een gewicht van maar liefst 15 gram !
De trossen kunnen volgens buitenlandse gegevens tot 1½ kg zwaar worden. Daarmee zou ‘Kodrianka’ van alle blauw gekleurde rassen binnen de collectie van FruitLent de meest imposante trossen moeten hebben. Tot nu toe heeft onze stok van ‘Kodrianka’ echter nog geen trossen van deze omvang gedragen. Wellicht dat dit nog komt zodra de stok ouder wordt.
De huid van de bessen is vrij dun. In de bessen zitten weinig pitten en door het stevige vruchtvlees vallen de pitten tijdens het eten niet erg op. De bessen kwalificeren derhalve als pitarm. De bessen hebben een laag zuurgehalte. Hierdoor kan ‘Kodrianka’ ook bij lagere suikergehaltes reeds geoogst worden. Het suikergehalte wordt overigens ook niet erg hoog (tot zo’n 16-17% Brix). ‘Kodrianka’ is één van de voorbeelden dat een hoog suikergehalte bij tafeldruiven beslist geen noodzaak is om toch een goede smaak te krijgen. Rijpt vanaf de tweede helft van september. Kan na rijping beter niet te lang aan de stok blijven hangen.

Groei: Nadere informatie over de groeiwijze volgt nog. Rode loofverkleuring in de herfst. Hoge vruchtbaarheid, derhalve goed trossen uitdunnen.

Ziekten: Goede resistentie tegen ziekten. Redelijke winterhardheid. Neigt bij overrijpheid naar Botrytis, waardoor rijpe trossen beter niet te lang kunnen blijven hangen. Door de dunne schil kunnen de bessen in periodes met overdadige regenval open barsten.

Gebruik: Zeer geschikt als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en is in het voorjaar van 2009 als containerplant geplant. Deze heeft in 2010 voor het eerst een kleine tros gedragen en kwam in 2011 goed in productie (onderstaande foto’s). Na de strenge winter van 2012 bleek dat de stok ernstige vorstschade had opgelopen. Als gevolg van deze schade is de stok in juli 2012 gerooid.
Sinds het voorjaar van 2013 is een nieuwe stok van ‘Kodrianka’ in de collectie van FruitLent opgenomen; deze is wederom (zeer waarschijnlijk) geënt op onderstam ‘SO4’. Nadat deze stok aanvankelijk in een container was opgekweekt, is deze op 21 december 2013 op de definitieve plaats uitgeplant (ter vervanging van de gerooide stok van ‘Osella’). Deze nieuwe stok van ‘Kodrianka’ droeg in 2014 een paar eerste trosjes.

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):

Nog onvoldoende ervaring mee om een totaalbeoordeling te kunnen afgeven. Is op grond van buitenlandse proefgegevens veelbelovend, doch we twijfelen aan de winterhardheid.