Rasbeschrijving meloenen

Kircagaç - type wintermeloen

Deze traditionele Turkse variëteit is genoemd naar het gelijknamige district in de provincie Manisa in Turkije. Het ras wordt ook wel aangeduid met de naam “Gods Head”. Er zijn verschillende varianten van dit type op de markt. Wordt gerekend tot de wintermeloenen (Cucumis melo var. inodorus).

‘Kircagaç’ geeft ronde tot langwerpige zeer grote vruchten (2,0 – 4,5 kg) met een zeer stevige schil met een onregelmatig oppervlak. In het onrijpe stadium hebben de vruchten reeds een merkwaardige kleurstelling, namelijk een geelgroene basiskleur met onregelmatige donkergroene vlekken. In het rijpe stadium wijzigt de basiskleur naar donkergeel en blijven de onregelmatige donkergroene vlekken in stand. Door de stevige schil zijn ze (zoals alle wintermeloenen) goed bewaarbaar en goed transporteerbaar. De vruchten rijpen laat.

Het wit tot lichtgroen gekleurde vrij stevige vruchtvlees is sappig en kan in het volledig uitgerijpte stadium een merkwaardige doorschijnende glazige structuur krijgen (zie één van onderstaande foto’s). Het vruchtvlees heeft een zoete licht aromatische smaak. Door de “crispy bite” wordt deze ook wel vergelijken met watermeloenen.

De planten groeien middelmatig sterk. De eerste vrouwelijke bloemen bloeien wat later dan bij andere rassen. Door het grote formaat van de vruchten, denken we dat het gewenst is om de vruchten bij staande teelt te ondersteunen.

‘Kircagaç’ groeide in 2013 voor het eerst in FruitLent.