Rasbeschrijving peper

Kilian

De vruchten van ‘Kilian’ zijn langwerpig van vorm en worden 5-7 cm lang en 8-9 mm dik.  Ze hebben daarmee dezelfde vorm als Spaanse pepers, maar zijn aanzienlijk kleiner. Dit type wordt wel “Thaise peper” genoemd.

In vers geoogste toestand hebben de vruchten een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 2 tot 2½ gram (inclusief de steel). De vruchten verkleuren van groen naar helderoranje en geven daarmee een fraaie afwisseling naast het gebruikelijke rood. ‘Kilian’ vormt daardoor een prachtige combinatie met de rode ‘Ring of Fire’ en de gele ‘Kristian’ !

De vruchten zijn zowel in het groene als in het oranje stadium te gebruiken en in beide gevallen mild-heet van smaak. In het oranje stadium zijn ze iets heter dan in het groene stadium en bereiken dan op de bekende Scoville-schaal een score van circa 27.000 Scoville Heat Units (duidelijk minder heet dan de gele ‘Kristian’).

Door de dunne vruchtwand zijn de pepers ook geschikt om te drogen. Ze kunnen echter het best vers worden gebruikt, want de fraaie helderoranje kleur verandert in het gedroogde stadium in een minder fraaie bruinachtige kleur. Indien de rijpe vruchten lang aan de plant blijven hangen en indrogen, is de bruine verkleuring aan de ingedroogde punt van de vruchten al zichtbaar.

De productieve struikvormige planten dragen rijkelijk met de meeste pepertjes met de punt naar boven gericht. De planten kunnen het ook buiten op een zonnige plek goed doen en gedijen ook in een ruime pot op een zonnig balkon of (dak)terras. De planten worden circa 60 cm hoog.