Rasbeschrijving komkommers

Katrina (F1-hybride) - mini-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is ontwikkeld door Enza Zaden (Enkhuizen) en wordt door hen tevens op de markt gebracht onder het label Vitalis Organic Seeds. Zaden van ‘Katrina’ worden in binnen- en buitenland tevens via verschillende particuliere zaadhandels verkocht.

‘Katrina’ heeft een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea), komkommermozaïek virus (CMV), Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV) en Cucumber vein yellowing virus (CVYV).

Open gewas, waarbij meer dan één vrucht per bladoksel kan worden gezet (2 à 3). De eerste vruchten kunnen vroeg tot middentijds worden geoogst. Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij. Geeft zoete knapperige uniforme mini-komkommers, glanzend, groen van kleur, licht geribbeld, met een lengte van 15-17 cm en een vruchtgewicht van 110-130 gram. Goede houdbaarheid na de oogst.

De planten hebben de neiging om na het bereiken van de draad te stoppen met groeien en daardoor ook te stoppen met vruchtzetting. Daardoor worden er van ‘Katrina’ met name vroeg in het seizoen vruchten geoogst en later in het seizoen helaas niet (zo veel) meer.