Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Katharina

Ook bekend als ‘31/1/265’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Eger’ x ‘Original’ door Rebenzüchtung Weiss-Mayer uit Gols (Burgenland, Oostenrijk). Beide ouders betreffen een resistent ras, waarmee ‘Katharina’ behoort tot de laatste generatie resistente rassen.
Uit dezelfde kruising bij dezelfde veredelaar komen ook de rassen ‘Georg’ en ‘Philipp’, welke eveneens in de collectie van FruitLent opgenomen zijn geweest.

Trossen en bessen: Grote tot zeer grote mooi gekleurde roze lang-ovale bessen (gemiddeld ongeveer 9 gram per stuk). ‘Katharina’ heeft van alle roze / paarsrode rassen in de collectie van FruitLent de grootste bessen. De bessen zijn aan de voorkant enigszins toegespitst en hangen aan middelgrote tot grote los gevormde trossen welke zeer fraai gelijkmatig zijn gevormd. De bessen hebben stevig vruchtvlees en zijn goed bestand tegen oogsten en bewaren. Rijpt rond half oktober; voor de Nederlandse buitenteelt derhalve aan de late kant. Het suikergehalte dat wij in FruitLent hebben kunnen behalen bedraagt slechts zo’n 12% Brix, doch ze smaken dan al best goed. Door het late rijpingstijdstip zal een standplaats tegen een zonnige zuidmuur ‘Katharina’ goed doen. Kan in het rijpe stadium gewoonlijk lang aan de stok blijven hangen, doch door het late rijpingstijdstip wordt dit bij de buitenteelt in Nederland beperkt door de weersomstandigheden in die tijd van het jaar. Ook kunnen de bessen onder dat soort omstandigheden vrij gemakkelijk scheuren.

Groei: Zeer krachtige groei met groeiwijze rechtop, met gemiddelde diefvorming. Loopt vrij laat uit. Prachtige rood gekleurde groeitoppen. Weinig gevoelig voor misbloei. Enigszins gevoelig voor lamsteligheid.

Ziekten: Goede tot zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Rijpende bessen zijn vrij gevoelig voor scheuren en vallen bovendien gemakkelijk af.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif op goede standplaatsen. Door de opvallende kleur in combinatie met de vorm van de bessen een heel herkenbaar ras.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ en in het voorjaar van 2007 geplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst vruchten.

Op 2 april 2021 is de stok van ‘Katharina’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. Aangezien  we de hand hadden weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. ‘Katharina’ lag dan voor de hand om te ruimen, vanwege de lagere totaalscore (zie onder). De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Livija’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij geven ‘Katharina’ de beoordeling REDELIJK. De redenen voor deze wat lagere beoordeling is dat het ras voor buitenteelt nogal laat rijpt, gevoelig is voor scheuren en lamsteligheid. Bij een vroegere rijping zouden we waarschijnlijk het predikaat TAMELIJK GOED hebben gegeven, want de trossen en de bessen zien er zeer fraai uit en smaken bovendien goed. Wij bevelen voor ‘Katharina’ in de buitenteelt een zeer gunstige standplaats tegen een zuidmuur aan. In de kasteelt kan ‘Katharina’ zeer mooi worden, maar kan ook daar flink last hebben van scheuren.