Rasbeschrijving zoete kersen

Karina

Ook bekend als ‘Karesova’ en ’57/5′.

Dit ras ontstond aan het Obstbauversuchsanhalt in Jork (Duitsland) uit een kruising van ‘Schneiders Späte Knorpelkirsche’ met ‘Rube’. Geïntroduceerd in 1993. Uit precies dezelfde kruising op hetzelfde proefstation werden reeds eerder de bekende rassen ‘Oktavia’, ‘Viola’ en ‘Regina’ geïntroduceerd.

Het ras rijpt in de 7-de kersenweek. De zeer grote glanzende vruchten zijn roodbruin van kleur en hebben een vrij lange steel. Als de vruchten rijp zijn, laat de steel gemakkelijk los van de boom. Het vrij stevige vruchtvlees heeft een goede frisse aromatische smaak. Niet erg gevoelig voor barsten door regen. Wel enigszins gevoelig voor vruchtrot, welke in de dichte vruchttrossen snel om zich heen kan slaan.. Alhoewel de smaak van ‘Karina’ zonder meer goed is, wordt deze overschaduwd door de uitermate goed smakende ‘Regina’ die ongeveer gelijktijdig rijpt.

De boom draagt al op jonge leeftijd en de productie is zeer hoog. ‘Karina’ behoort tot de meest productieve rassen. De vruchten kunnen zeer dicht op elkaar hangen. Hierdoor drogen ze na een regenbui langzamer op, waardoor rot kan opstreden en één rotte vrucht bovendien snel naburige vruchten kan aansteken.

De boom is een sterke groeier met goed vertakt licht zijhout. In de praktijk zijn over ‘Karina’ soms klachten met betrekking gezondheidsproblemen van de boom. De bloeitijd van ‘Karina’ valt laat tot zeer laat. De S-allel combinatie is S3S4. De late bloei in samenhang met deze S-allelen maakt ‘Karina’ een geschikte bestuiver voor ‘Regina’.

De boom werd in het najaar van 2005 in FruitLent geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom kwam in 2009 in volle productie. Gemiddeld vruchtgewicht: 12,5 à 13,8 gram (2009), 12,1 gram (2010) en 12,5 gram (2014).

In verband met de jaarlijkse aantasting door de Suzuki-fruitvlieg hebben we besloten om afscheid te nemen van onze collectie zoete kersen. Daarom is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.