Rasbeschrijving tomaten

Juliet (F1-hybride) - rode ovale cocktailtomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan en wordt door enkele zaadfirma’s op de markt gebracht.

In 1999 won ‘Juliet’ een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende variëteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

‘Juliet’ geeft fraaie uniforme langwerpige glanzende rode vruchtjes die 25 tot 35 gram per stuk wegen en daardoor het formaat hebben van een cocktailtomaat. De vruchten hangen aan grote trossen aan de plant. Ze zijn weinig gevoelig voor scheuren en kunnen in het rijpe stadium lang aan de plant blijven hangen. Rijpe vruchtjes laten vrij gemakkelijk los van het kroontje, zodat trossen met rijpe vruchtjes zich er niet voor lenen om in zijn geheel als trostomaat te oogsten. De vruchtjes hebben een goede smaak, doch zoals bij veel rassen met langwerpige vruchten, is het vruchtvlees wel wat aan de droge kant. Hierdoor is dit ras prima geschikt voor pastasauzen, soepen en om op het laatste even mee te roerbakken in roerbakgerechten.

‘Juliet’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg rijpen: in 2012 waren in de hobbykas slechts 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige en productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Volgens Known-You Seeds is ‘Juliet’ resistent tegen de navolgende ziektes:
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1);
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
Volgens andere bronnen zou ‘Juliet’ ook een gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani hebben.

Daarnaast heeft ‘Juliet’ een bepaalde resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet bekend op welke resistentiegenen de resistentie in ‘Juliet’ is gebaseerd.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

In 2016 hebben wij in de buurt van FruitLent een proef opgezet met diverse rassen stamtomaten in onbedekte buitenteelt. In deze proef was ook ‘Juliet’ opgenomen. In deze proef vertoonden de planten van ‘Juliet’ onder extreme weersomstandigheden helaas geen resistentie tegen de aardappelziekte. Dit ras was in 2012 ook al in FruitLent en in een andere tuin hier in de buurt getest in de buitenteelt. Toen bleek dat de resistentie tegen aardappelziekte behoorlijk goed was en dat de planten tot ver in de herfst door gingen met het produceren van grote hoeveelheden vruchtjes, zonder dat er sprake was van al te veel aantasting. In sommige buitenlandse proeven wordt de resistentie tegen de aardappelziekte bevestigd, maar in andere proeven juist weer niet; de resistentie van ‘Juliet’ is dus niet overal werkzaam.