Rasbeschrijving witte druiven
Juliana - pitarm
Ook bekend als ‘Lora’ of ‘Flora’.
Herkomst: Dit ras zou afkomstig zijn uit Oekraïne en zou zijn ontstaan uit een kruising van ((‘SV 20.473’ x ((‘Muscat Hamburg’ x ‘Husain’)) x (‘Osesskij Miedowyi x pollenmengsel van Centraal-Aziatische variëteiten). Ook zijn er bronnen die beweren dat het om een kruising zou gaan van de bekende tafeldruif ‘Italia’ met het resistente ras ‘Madalena’.
Het ras is in Duitsland geïntroduceerd door de heer Marcus Dornauer, die dit ras had verkregen onder de naam ‘Lora’ = ‘Flora’. Omdat de naam ‘Flora’ in Duitsland al in gebruik was voor een ander ras, besloot de heer Dornauer om dit ras in Duitsland te introduceren onder de naam ‘Juliana’. Ondanks de bovenstaande herkomstgeschiedenis, zijn er aanwijzingen dat de sprake is van een verwisseling, omdat de echte ‘Lora’ toch een ander ras zou zijn dan ‘Juliana’.
Trossen en bessen: Zeer grote ovale groengele bessen (circa 8 gram) aan fraaie zeer grote vrij compact gevormde trossen die met gemak meer dan 1 kg zwaar kunnen worden. De zeer grote bessen hebben slechts 1 of 2 kleine pitten, welke door het stevige vruchtvlees nauwelijks opvallen; de bessen kwalificeren derhalve als pitarm. Het vruchtvlees heeft een lichte muskaatsmaak. ‘Juliana’ rijpt tamelijk vroeg, in Nederland waarschijnlijk in de tweede helft van september. De bessen hebben een laag zuurgehalte; hierdoor kan ‘Juliana’ ook bij lagere suikergehaltes reeds geoogst worden. Rijpe trossen kunnen beter niet te lang aan de stok blijven hangen.
De bessen en trossen van ‘Juliana’ lijken veel op die van het Oekraïens ras ‘Arkadia’, die gelijktijdig bekend werd. De verschillen tussen ‘Juliana’ en ‘Arkadia’ zijn:
– de rijping van ‘Juliana’ is iets vroeger;
– de bessen van ‘Arkadia’ kleuren geler, tegen meer geelgroen bij ‘Juliana’;
– het vruchtvlees van ‘Juliana’ heeft iets meer pitten;
– de smaak van ‘Juliana’ is beter, namelijk wat minder waterig;
– het aroma van ‘Arkadia’ gaat meer richting ananas in plaats van muskaat.
Groei: Over de groeiwijze ontbreken vooralsnog gegevens.
Ziekten: Resistent tegen valse meeldauw en echte meeldauw. In de praktijk blijkt dat de resistentie tegen kan vallen.
Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.
De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en is in het voorjaar van 2011 uitgeplant. ‘Juliana’ heeft nog geen vruchten gedragen. Na de strenge winter van 2012 bleek dat de stok was doodgevroren. Daardoor is ‘Juliana’ op dit moment helaas niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.
De onderstaande foto’s zijn daarom niet in FruitLent gemaakt, maar in een hobbykas in Oirschot (Noord-Brabant). Dit betreft de eerste trossen aan een tweejarige stok (aan oudere stokken neemt de trosomvang normaliter nog toe).
⟹ FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee om een totaalbeoordeling te kunnen afgeven. Op grond van buitenlandse gegevens wel veelbelovend. Doordat ‘Juliana’ op dit moment niet meer in FruitLent aanwezig is, zal hier voorlopig geen totaalbeoordeling worden geplaatst.