Rasbeschrijving pruimen

Jubileum

Synoniem: ‘Gunar’.

Gekweekt door de heer V. Trajkovski van The Swedish University of Agricultural Sciences, Balsgard, Department of Horticultural Plant Breeding, Kristianstad (Zweden). Gewonnen uit een kruising van ‘Giant’ met ‘Yakima’. Geïntroduceerd in 1989.

‘Jubileum’ is sinds de introductie tot de hoofdrassen voor de commerciële teelt in Nederland gaan behoren.

Geeft zeer grote ovaal-langwerpige vruchten die roodpaars van kleur zijn. De grootste vruchten kunnen een gewicht krijgen van maar liefst 150 gram !  De vruchten hebben een stevige schil. Het stevige vruchtvlees is sappig en heeft een doorgaans los liggende steen. De smaak is goed, mits de vruchten volledig zijn gerijpt aan de boom. Vruchten van ‘Jubileum’ die in de handel worden aangeboden worden soms onrijp geoogst en smaken dan slechts matig. De kans op onrijp oogsten is bij ‘Jubileum’ vrij groot omdat de vruchten al vroeg op kleur komen, doch op dat moment nog niet rijp zijn. ‘Jubileum’ rijpt omstreeks medio augustus.

De boom groeit aanvankelijk sterk en opgaand. Als de boom in productie komt neemt de groeikracht af. Goede snoei is noodzakelijk voor de belichting en om verkaling te voorkomen. Hiermee wordt de vruchtgrootte en smaak op peil gehouden. De bloesems bloeien tamelijk vroeg en zijn gedeeltelijk zelfbestuivend. De vruchtzetting verbetert derhalve bij kruisbestuiving. Geschikte bestuivers zijn: ‘Bleue de Belgique’, ‘Opal’ en ‘Voyageur’.

‘Jubileum’ is tamelijk vatbaar voor loodglans en matig vatbaar voor vruchtrot. De vruchten zijn weinig tot tamelijk gevoelig voor scheuren. Er zijn in de jaren dat ‘Jubileum’ commerciëel wordt geteeld inmiddels enkele gevallen bekend, waarbij het vruchtvlees bruin verkleurt.

Alhoewel ‘Jubileum’ niets te maken heeft met het oude ras ‘Belle de Louvain’, doen de groeiwijze van de boom, het uiterlijk van de vruchten en het rijpingstijdstip onmiskenbaar wel aan dit oude ras denken. De kwaliteit en de productiviteit van ‘Jubileum’ zijn echter veel beter. Ondanks dat ‘Jubileum’ niets met ‘Belle de Louvain’ te maken heeft, zou deze desalnittemin wel als een verbeterde ‘Belle de Louvain’ kunnen worden beschouwd. Er bestaat derhalve geen enkele reden meer om nog ‘Belle de Louvain’ aan te planten, behalve dan mogelijke nostalgische gevoelens.

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in het najaar van 2005 geplant. De boom droeg in 2007 voor het eerst enkele vruchten. Vanwege aantasting door loodglans is de boom op 7 december 2014 verwijderd en vervangen door een nieuwe boom van het ras ‘Avalon’. Hierdoor is het ras ‘Jubileum’ niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.