Rasbeschrijving witte druiven

Jolanka

Herkomst: Gekweekt door Professor Ing. Vilém Kraus in Lednice na Morave (Tsjechië) uit een kruising van ‘Irsay Olivér’ x ‘Lanka’.

De moeder is een Hongaarse tafeldruif zonder meeldauwresistentie. De vader ‘Lanka’ is een Oekraïns ras met meeldauwresistentie welke is ontstaan uit een kruising (in 1967) tussen ‘Dattier de St. Vallier’ x ‘Dekorativnyi’ (‘Severnyi’ x ‘Saperavi’).

Trossen en bessen: Geeft tamelijk grote ronde tot iets ovale groengele bessen (gemiddeld 2,6 à 2,7 gram) aan middelgrote los gevormde trossen. De trossen zijn niet langgerekt en hebben schouders; daardoor hebben de trossen een wat bredere vorm. De bessen hebben meestal geen beschadigingen of vlekken op de schil, waardoor ze er zeer fraai uit zien. Zoete neutrale smaak. Middelvroege rijping; in Nederland vanaf eind september / begin oktober.

Groei: Open gewasopbouw. In FruitLent niet bijzonder groeikrachtig.

Ziekten: Goede resistentie tegen echte meeldauw. Goede winterhardheid.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘Börner’ en is in het voorjaar van 2012 als containerplant uitgeplant. Deze heeft in 2013 voor het eerst vruchten gedragen.
Op 2 april 2021 is de stok van ‘Jolanka’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Straschinski’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Jolanka’ als REDELIJK. Het ras heeft weliswaar positieve eigenschappen, doch blinkt naar onze mening nergens echt in uit.