Rasbeschrijving tomaten

J&L Midnight Select - blauwe (paarse) tomaat

Ook bekend als ‘J&L Select Blue’.

Dit ras is een andere telg binnen de familie van de “blauwe” tomaten. Het ras is ontwikkeld door door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) door ‘OSU Blue’ te kruisen met het goed smakende ras ‘Amy’s Sugar Gem’. Hiermee is dit een zusterlijn van hun andere introductie ‘Bosque Blue’. Het ras werd in 2012 geïntroduceerd onder de naam ‘J&L Select Blue’, doch werd door J&L Garden Seeds later hernoemd naar ‘J&L Midnight Select’.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

‘J&L Select Blue’ wordt gezien als het kleinere zusje van ‘Bosque Blue’. De vruchten hebben echter wat meer paarse verkleuring. Ten opzichte van de eerste blauwe rassen is de smaak relatief goed.

De eerste vruchten rijpen laat: in 2013 waren in de hobbykas 83 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

In 2012 hadden we ‘Bosque Blue’ in onze hobbykas en in 2013 hadden we het zusterras ‘J&L Select Blue’ in onze hobbykas. We hebben beide rassen dus niet tegelijktijdig naast elkaar gezien. We hebben desalniettemin de indruk dat de vruchten van ‘J&L Select Blue’ niet kleiner zijn dan van ‘Bosque Blue’; de paarse verkleuring lijkt wel wat intenser. Net als bij ‘Bosque Blue’ en ‘Blueberry’ hebben de vruchten in het onrijpe stadium een glanzend uiterlijk.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.