Rasbeschrijving tomaten

Jasper (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras wordt vanaf omstreeks 2012 op de markt gebracht en is ontwikkeld door A.L. Tozer Ltd. in Bristol (UK). Ook bekend onder de naam ‘Vesper’ of onder het kwekersnummer ‘TZ 4379’.

In 2013 won ‘Jasper’ een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende variëteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

‘Jasper’ is een cherrytomaat met uniforme ronde rode vruchtjes van 7 à 10 gram zwaar. De vruchtjes hangen in vrij kleine onvertakte trossen aan de plant. De stevige vruchtjes hebben een zeer goede smaak en zijn redelijk bestand tegen scheuren, mits ze niet te lang aan de plant blijven hangen. Na de oogst zijn de vruchtjes goed bewaarbaar.

‘Jasper’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas slechts 50 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Ook in de buitenteelt rijpen de eerste vruchtjes al vroeg in het seizoen.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien zeer krachtig en overzichtelijk, doch hebben de neiging vrij veel dieven te vormen, ook op de plaatsen waar al eerder dieven zijn weggenomen. Het is in de buitenteelt mogelijk om diverse dieven te laten doorgroeien, waardoor een grote struik wordt gevormd. ‘Jasper’ wordt niet aanbevolen voor de teelt onder glas, omdat de planten daarvoor te sterk groeien.

De planten van ‘Jasper’ hebben ingekruiste resistenties tegen:
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1 en 2);
– gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani;
– gemiddelde resistentie tegen Septoria lycopersici bladvlekkenziekte.

Daarnaast heeft ‘Jasper’ resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Door de veredelaar is niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie in ‘Jasper’ is gebaseerd (zeer waarschijnlijk heterozygoot ‘Ph-3‘).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Doordat de resistentie waarschijnlijk is gebaseerd op één heterozygoot resistentiegen, kan de resistentie in de praktijk wat tegenvallen.