Rasbeschrijving abrikozen

IPSE140 (Rubista ®)

Dit ras is ontwikkeld door Marie France Bois uit Saint Gilles (Frankrijk), aanvankelijk onder kwekersnummer ‘e140’, en is omstreeks 2012 geïntroduceerd door International Plant Selection (IPS) in Montélimar, Frankrijk.
Het ras ‘IPSE140’ zou aanvankelijk onder de naam ‘Rubissimo’ op de markt komen, doch wordt nu onder de merknaam ‘Rubista’ ® verhandeld. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Rubista’ ® en niet over ‘IPSE140’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter zou zijn. De merknaam ‘Rubista’ ® verwijst naar de dieprood gekleurde vruchten. Vanwege deze dieprood gekleurde vruchten wordt dit ras ook wel als “rode abrikoos” aangeduid. Het is ons niet bekend uit welke kruising ‘Rubista’ ® is ontstaan. Het zou ons niet verbazen als er een interspecifieke kruising (met Japanse pruim) aan ten grondslag zou liggen. Nadere informatie daarover is welkom (e-mail).

De bomen groeien sterk met een half-opgerichte groeiwijze. Er worden bloesems gevormd op het éénjarige en het overjarige hout. De bloesems zijn zelfbestuivend (zoals ook de andere rassen van M.F. Bois) en bloeien middentijds. De S-allel combinatie van ‘Rubista’ ® is S3Sc.

Gedurende de zeer strenge winters van 2011-2012 en 2012-2013 is ons gebleken dat de bloemknoppen in de winter dood vriezen en dat het hout bovendien ook enigzins kan invriezen. Ook in minder strenge winters gaat een deel van de bloemknoppen verloren. De winterhardheid van dit ras is dus wat minder.

De vruchten zijn ten opzichte van de “normale” abrikozenrassen een echte bijzonderheid: ze zijn zeer licht behaard en dieprood van kleur. Ze hebben daarmee wel wat weg van nectarines. Direct onder de donkerrode schil is ook een rode verkleuring van het vruchtvlees zichtbaar en bij volledig uitgerijpte vruchten is het gehele vruchtvlees oranjerood van kleur (zie één van de onderstaande foto’s).

De vruchten zijn elliptisch van vorm en groot van formaat, met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 80 gram per stuk, met de grootste vruchten tot 125 gram per stuk. De vruchten die op het overjarige hout zijn gevormd, blijken gemiddeld groter dan de vruchten die op het éénjarige hout zijn gevormd.

De vruchten rijpen vroeg (ongeveer gelijk met ‘Sylvercot’ ®) en hebben sappig aromatisch vruchtvlees met een los liggende steen. De vruchten blijken heel snel zacht te worden als ze eenmaal zijn gerijpt. Dit verschijnsel treedt niet alleen op bij geoogste vruchten, maar ook bij rijpe vruchten die even aan de boom zijn blijven hangen. We kunnen daardoor stellen dat de houdbaarheid en de transporteerbaarheid van volledig uitgerijpte vruchten beperkt is. Zodra het vruchtvlees erg zacht is geworden, zijn wij van mening dat de eetkwaliteit te ver is afgenomen. Weliswaar is het zachte vruchtvlees dan wel erg sappig geworden, van enige textuur is dan geen sprake meer.

Niet alleen de vruchten zijn door hun kleur heel bijzonder; dit geldt namelijk ook voor de boom. Net als bij andere abrikozenrassen blijven de bladeren in de herfst relatief lang aan de boom zitten, waarbij de uitermate fraaie diep egaal bruinrode herfstkleur een zeer opvallend kenmerk is. Deze uitermate fraaie herfstkleur hebben we tot nu toe bij geen enkele andere abrikoos gezien. De bomen hebben hierdoor in de herfst een bijzonder hoge sierwaarde !

Zoals bij meer abrikozenrassen, hebben de scheuten tijdens het groeiseizoen fraaie rood gekleurde groeitoppen.

Wij vinden ‘ISPE140’ (‘Rubista’ ®) een echte bijzonderheid door de combinatie van de intens rood gekleurde vruchten, de ongewone en opmerkelijke kleur van het vruchtvlees en natuurlijk de spectaculaire herfstkleuren. Alleen jammer dat de vruchten na rijping zo snel zacht worden.

In FruitLent is op 17 juli 2011 een containerboom geplant, op de plaats waar de vorige boom van de Aprium ® ‘Tasty Rich’ op 14 juli 2011 was omgewaaid. De boom wordt opgekweekt in laagstam-vorm en is geënt op ‘perzikzaailing‘. Alhoewel de boom al zeer snel na het planten bloemknoppen aanlegt, zijn deze in de eerste jaren gedurende de strenge winters verloren gegaan, waardoor de eerste vruchten pas in 2014 zijn geoogst. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.