Rasbeschrijving tomaten

Ildi- gele cherrytomaat

Ook bekend onder de onjuiste spelling ‘Ildy’ en ook bekend onder de naam ‘Gelbes Ei’.

Dit is een ras dat vrijwel zeker van Europese herkomst is. Soms wordt Zweden als mogelijk herkomstland genoemd. In 1990 werd dit ras echter aangemeld voor het Duitse kwekersrecht door de Duitse firma Gartenland Produktion GmbH in Aschersleben (gelegen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt). De kans is derhalve groot dat het ras van deze firma afkomstig is.

Dit ras geeft zeer grote bloem- en vruchtrossen (van het type “multiflora”) met zeker 80 tot 100 vruchtjes per tros. De vruchtjes (doorsnede 1,25 à 2 cm, gemiddeld 6 gram zwaar)) zijn goudgeel van kleur, ovaalrond tot pruim/peervormig en hebben een goede smaak. De vruchtjes zijn door hun grootte heel geschikt voor garnering, of om een salade mee op te vrolijken.

De eerste vruchtjes rijpen niet bijzonder vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 67 dagen nodig tussen uitplanten en het eerste rijpe vruchtje.

De zaden kiemen wat trager. De groeikrachtige planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.