Rasbeschrijving tomaten

Honey Moon (F1-hybride) - roze vleestomaat

Dit Franse F1-hybride ras was aanvankelijk bekend onder kweeknummer ‘CLX 37535’ en is omstreeks 2017 geïntroduceerd door de firma HM Clause, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Portes-lès-Valence (Drôme, Frankrijk). HM Clause heeft verschillende vestigingen over de wereld en is onderdeel van de Franse coöperatie Limagrain. Door HM Clause is een YouTube-filmpje over dit ras gepubliceerd.
Download hier de informatie van ‘Honey Moon’ (PDF-bestand van 256 kB)

‘Honey Moon’ is een donkerroze kleine vleestomaat met uniforme platronde middelgrote vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 200 gram. De vruchten hangen in trossen van 4 tot 5 stuks aan de plant. Het zeer stevige vlezige vruchtvlees heeft een zeer goede smaak. Door het zeer stevige vruchtvlees goed transporteerbaar.

De eerste vruchten rijpen middentijds: in 2019 waren in de hobbykas 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. In het rijpe stadium enigszins gevoelig voor oppervlakkige scheuren.

De planten van ‘Honey Moon’ zijn resistent tegen:
– tomatenmozaïekvirus;
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1);
– redelijke resistentie tegen Tomato Yellow Leaf Curl virus (TYLCV).

Bovendien is ‘Honey Moon’ één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in ‘Honey Moon’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3′).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten zijn groeikrachtig met korte internodiën en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. Volgens onze ervaringen groeien de planten in de kas heel goed met een fraaie donkergroene bladkleur en zeer fraaie stevige roze vleestomaten, terwijl de planten buiten vrij snel geel blijken te verkleuren en maar matig vrucht zetten. Ondanks de Phytophthora-resistentie twijfelen wij dus aan de geschiktheid voor buitenteelt.