Rasbeschrijving abrikozen

Hargrand

Dit ras is ontstaan uit een kruising die in 1966 werd gemaakt tussen ‘V51092’ en ‘NJA 1’ door de onderzoekers Lapins en Bailey van het Harrow Research Station in Ontario (Canada). Het ras werd daarna in 1972 uitgeselecteerd en is vervolgens in 1980 geïntroduceerd.
Door het Harrow Research Station werden nog veel meer abrikozenrassen op de markt gebracht. De naam van al deze rassen begint met “Har”, zoals: ‘Harglow’, ‘Harcot’, ‘Harval’, ‘Harogem’ en ‘Harlayne’.

‘Hargrand’ geeft oranje vruchten die aan de zonzijde rode spikkels hebben. De vruchten hebben een enigszins onregelmatige vorm en zijn wat variabel qua grootte, doch vrijwel alle vruchten bevinden zich tussen de 100 en 150 gram per stuk en zijn daarmee zo groot als een kleine perzik. Sommige vruchten kunnen zelfs meer dan 200 gram zwaar worden. Zelfs de kleinste vruchten van de boom bevinden zich nog tussen de 70 en 100 gram en zijn dus ook nog van behoorlijk groot formaat. Hiermee kan met recht gezegd worden dat ‘Hargrand’ enorm grote vruchten geeft. Het ras behoort dan ook tot ‘s werelds grootste abrikozen !

Ondanks het zeer grote formaat, hebben de vruchten een wat minder fraai uiterlijk dan van veel andere rassen. Dit komt onder andere door de wat onregelmatige “bonkige” vorm. De steen is verhoudingsgewijs klein en ligt los in het vruchtvlees. Het oranje gekleurde vruchtvlees is stevig en heeft een zeer goede licht zure smaak. De vruchten vallen gemakkelijk van de boom als ze eenmaal zijn gerijpt. Regelmatig doorplukken is derhalve gewenst. ‘Hargrand’ rijpt middentijds, in Nederland net voor ‘Goldrich’.

De boom heeft een matig sterke groeikracht. Oude takken hebben enigszins de neiging om te verkalen. Goede snoei is noodzakelijk. De bomen kunnen last hebben van beurtjaren en kunnen daardoor van jaar tot jaar variëren in bloeirijkheid. De lichtroze bloesems bloeien middentijds tot middellaat en zijn deels zelfbestuivend; de vruchtzetting verbetert derhalve bij kruisbestuiving. Geschikte bestuivers zijn: ‘Goldrich’, ‘Orangered’ ®, ‘Pinkcot’ ® en ‘Kioto’. De S-allel combinatie van ‘Hargrand’ is S1S2.

Er worden bij ‘Hargrand’ soms problemen gerapporteerd over boomsterfte, met name in geval van zeer overvloedige vruchtdracht. Een goede en tijdige vruchtdunning is derhalve noodzakelijk. Hargrand is vatbaar voor het sharka-virus (ook wel: Plum Pox virus of PPV). Staat voor het overige bekend als een robuust ras.

In het siertuingedeelte van Fruitlent is in het voorjaar van 2006 een laagstam-boom aangeplant. De boom is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Pumiselect‘ ®. De boom gaf in 2009 voor het eerst een volle oogst. In het fruittuingedeelte van FruitLent stond voorheen nog een tweede boom van ‘Hargrand’, welke in de zomer van 2005 als containerboom was geplant. Nadat deze boom in 2009 een volle oogst had gegeven, bleek echter dat deze vanaf het najaar door onbekende oorzaak begon af te takelen en in het voorjaar van 2010 vrijwel overleden was. Doordat we twee bomen van ‘Hargrand’ hadden, is het ras (gelukkig) dus nog steeds in FruitLent aanwezig. De overleden boom is in het voorjaar van 2010 vervangen door een nieuwe boom van het andere moderne ras ‘Pinkcot’ ®.

In FruitLent blijkt de boom van ‘Hargrand’ elk jaar zeer fraaie herfstkleuren te vertonen en blijkt deze ook het blad wat vroeger te verliezen dan andere rassen. We weten niet of deze prachtige herfstkleuren een raseigenschap is, of dat dit komt door de specifieke standplaats (de boom staat namelijk op een plek in de siertuin, waar de ondergrond plaatselijk wat zandiger en armer is), of dat dit misschien komt door de combinatie met de ‘Pumiselect‘ ® onderstam.