Rasbeschrijving meloenen

Ha'on - type Ogen

De Ogenmeloen is van origine zeer waarschijnlijk afkomstig uit Hongarije, doch deze wordt in zijn algemeenheid vereenzelfigd met de kibboets Ha-Ogen in Israël (“Ha’ogen” betekent “het anker” in het Hebreeuws). Vanuit de kibboets Ha-Ogen kwamen meloenen van dit type in de jaren ’70 van de vorige eeuw op de markt. Het type werd vervolgens in de jaren ’80 erg populair. In die tijd werden meloenen ook nog op commerciële basis in de Nederlandse glastuinbouw geteeld en besloegen de meloenen van dit type ongeveer 75% van de totale Nederlandse aanvoer. Nadien werd het type Ogenmeloen verdrongen door de eveneens uit Israël afkomstige ‘Galia’ (welke op zijn beurt overigens was ontstaan uit een kruising met de Ogenmeloen). Het ras ‘Ha’on’ wordt gezien als een verbetering van het originele ras ‘Ogen’. Het ras ‘Ha’on’ is resistent tegen echte meeldauw fysio 1 en dat is overigens ook meteen (nagenoeg) het enige verschil met het originele ras ‘Ogen’.

Zaden van ‘Ha’on’ (of van de voorganger ‘Ogen’) worden door verschillende zaadfirma’s op de markt gebracht.

Dit tamelijk vroeg rijpende ras geeft kleine tot middelgrote licht gemote vruchten (gemiddeld 1,0 kg) met een ronde tot hoogronde vorm. De schil is dun, glad en matig stevig. In het rijpe stadium is vrijwel geen net aanwezig. Tijdens de rijping verkleurt de schil vrij langzaam naar groengeel tot geel. Het vruchtvlees is lichtgroen van kleur, vrij stevig en voortreffelijk van smaak, zonder overheersende aroma’s. Het komt relatief vaak voor dat vruchten uitgroeien met een vergrote stempelpunt (de zogenaamde “apekontjes”). Rijpe vruchten geuren heerlijk en kunnen een paar dagen blijven liggen, zonder dat de kwaliteit snel terug loopt.

‘Ha’on’ groeit sterk en de vruchtzetting verloopt relatief gemakkelijk.

‘Ha’on’ groeide in 2006 voor het eerst in FruitLent, doch er bestond ook in de jaren daarvoor al ruime ervaring met dit ras. In FruitLent is dit nog steeds één van de favorieten, vanwege de relatief gemakkelijke teelt en de prima kwaliteit.