Rasbeschrijving aubergines

Hansel (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Teresa Beck-Bunn van het het Seminis-concern. Dit is dezelfde veredelaar als van het ras ‘Fairy Tale’ en is daarmee het tweede ras in de serie van drie miniatuur-aubergines (‘Fairy Tale’, ‘Hansel’, ‘Gretel’) die in vier jaar tijd door Seminis werden geïntroduceerd.

De fraaie vruchten van ‘Hansel’ zijn paars van kleur, tamelijk klein van formaat en langwerpig van vorm. De vruchten hebben als afmetingen ongeveer (16 à 20) x (2,5 à 3,3) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 6,5.

De planten van dit ras zijn nauwelijks gestekeld, groeien tamelijk zwak, struikvormig en compact. De planten groeien beduidend minder krachtig dan van de meeste andere rassen, waardoor ‘Hansel’ extra geschikt is om in een grote pot op te kweken (bijvoorbeeld voor op het terras). De groei is ongeveer net zo sterk als van het ras ‘Gretel’ en wat sterker van van het ras ‘Fairy Tale’, beiden uit dezelfde serie.

De planten geven al zeer vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor ‘Hansel’ extra geschikt is voor buitenteelt. De vruchten hangen in kleine trossen en de planten zijn in relatie tot de beperktere omvang enorm productief. Oogstrijpe vruchten kunnen beter niet te lang aan de plant blijven hangen omdat de planten door de zwakkere groeikracht anders kunnen stoppen met groeien en de zetting van nieuwe vruchten dan wordt belet.

De planten hebben een hoge sierwaarde door de combinatie van de compacte groeiwijze en de overvloedige vruchtdracht met fraaie paarse vrij kleine vruchten.

In navolging van de andere miniatuur-aubergine ‘Fairy Tale’ (2005) won ‘Hansel’ in 2008 eveneens een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen. Voor 2009 won in dezelde serie miniatuur-aubergines het ras ‘Gretel’ eveneens een AAS-award.
Door AAS werd in november 2015 een leuk YouTube-filmpje over ‘Fairy Tale” gepubliceerd met daarin een aardig en eenvoudig recept om de kleine ‘Fairy Tale’ vruchtjes in de keuken te kunnen gebruiken. Uiteraard kun je dit recept ook toepassen op de kleine ‘Hansel’ vruchten.