Rasbeschrijving pruimen

Haganta

Dit ras is op de Universiteit van Hohenheim (Duitsland) onder leiding van Dr. Walter Hartmann ontstaan uit een kruising (in 1985) van ‘Cacanska Najbolja’ (ook wel: ‘Cacaks Beste’) met ‘Valor’. De selectie stond aanvankelijk bekend onder nummer ‘1274’ en werd daarna in 2003 geïntroduceerd onder de naam ‘Haganta’.

Dit ras geeft zeer grote ovale blauwe vruchten met een diameter van zo’n 45 mm en een vruchtgewicht van 60 tot 95 gram. De vruchten zien er door hun forse grootte, de diepblauwe kleur en de fraaie waslaag zeer aantrekkelijk uit. De vruchten kleuren aan de boom al vroeg blauw, maar zijn dan nog niet rijp. Hierdoor bestaat de kans op te vroeg oogsten, hetgeen de kwaliteit negatief beïnvloedt.

Het vruchtvlees heeft een los liggende steen, is zeer stevig en heldergeel van kleur. In het volledig uitgerijpte stadium wordt het vruchtvlees iets zacht en verkleurt dan naar oranje. In het volledig uitgerijpte stadium is de smaak goed, met een hoog suikergehalte (tot 25% Brix). Het hoge suikergehalte wordt echter gemaskeerd door een middelhoog zuurgehalte en een ietwat wrange schil.

De vruchten rijpen laat in het seizoen, ongeveer vanaf eind september tot in oktober. De vruchten vallen in het rijpe stadium niet snel van de boom, waardoor ze gemakkelijk tot in het volrijpe stadium kunnen blijven hangen. De vruchten zijn bedoeld voor verse consumptie. Er kan soms holtevorming (met gom) in de vruchten aanwezig zijn.

De bomen groeien middelsterk tot sterk met een gespreide groeiwijze. De bomen beginnen al op jonge leeftijd te dragen en dragen daarna goed en regelmatig. De bloesems bloeien middelvroeg en zijn slechts gedeeltelijk zelfbestuivend.

De boom is niet resistent tegen tegen het sharka-virus (Plum Pox Virus = PPV), doch is ook niet erg vatbaar. De vruchten worden gemakkelijk aangetast door Monilia.

‘Haganta’ is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 19 maart 2011 geënt op de reeds aanwezige boom van het ras ‘Wignon’. Daarmee is ‘Haganta’ onderdeel gaan uitmaken van onze multi-culti pruimenboom. De eerste vruchten van ‘Haganta’ zijn in 2013 geoogst.

 In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de multi-culti pruimenboom (waar dit ras op geënt was) in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor het ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.