Extra informatiebox FruitLent

Grindkoffer

Het doel van een grindkoffer is dat het overtollige water direct in de ondergrond weg kan lopen, zonder dat dit bovengronds zichtbaar is.

De grindkoffer achter de hobbykas in FruitLent is aangelegd in een circelvormig gat in de bodem, welk gat aan de binnenzijde is bekleed met anti-bewortelingsdoek. In dit anti-bewortelingsdoek is grind gestort. Het anti-bewortelingsdoek zorgt ervoor dat het grind na verloop van tijd niet verzandt.

Het uitgegraven gat heeft een doorsnede van 70 cm en een diepte van 130 cm. De bovenste 20 cm van dit gat is niet gevuld met grind, maar is bovenop het anti-bewortelingsdoek weer afgedekt met gebiedseigen grond. Hierop is weer een grasmat ingezaaid, zodat er aan de bovenkant niets meer is te zien van deze ondergrondse waterbuffer en -afvoer.

Aangezien van het gebruikte grind ongeveer 40% van het volume kan worden opgevuld met water, kan de buffercapaciteit van de grindkoffer als volgt worden berekend:

40% x π x r² x hoogte =
40% x π x 0,35² x (1,30 – 0,20) meter =
0,169 m³ (ofwel ongeveer 169 liter)

Dit is dus de berekende onmiddelijke opslagcapaciteit indien er (theoretisch) niets in de ondergrond zou weglopen en indien de regenton die voor de grindkoffer zit al helemaal gevuld is.