Rasbeschrijving tomaten

Green Zebra Cherry - geel-groen gestreepte cocktailtomaat

Dit bijzondere ras werd pas in 2011 via enkele zaadhandels geïntroduceerd. Ondanks deze recente introductie is over de preciese ontstaansgeschiedenis niets bekend. Dit ras is in Duitsland door Manfred Hahm gevonden in een bakje gemixte cherrytomaten dat in een plaatselijke winkel werd gekocht. Het enige dat hiervan bekend is, is dat deze cherrytomaten uit Nederland afkomstig waren. Tot op dit moment blijkt derhalve nergens uit dat dit ras een directe connectie heeft met de gewone ‘Green Zebra’.

De vruchten hebben het formaat van een golfballetje (gemiddeld 40 gram) en zijn voor een cherrytomaat derhalve veel te groot; het is dus meer een cocktailtomaat dan een cherrytomaat. De ronde tot licht ovale vruchten lijken op miniatuur ‘Green Zebra’ vruchten, derhalve met dezelfde merkwaardige kleurstelling: onrijp lichtgroen met donkergroene strepen en rijp geel met groene strepen. Als de rijpe vruchtjes lang aan de plant blijven hangen, kunnen ze iets meer amberachtig doorkleuren.

Het rijpe vruchtvlees is zacht van structuur, doch blijft in tegenstelling tot het vruchtvlees van ‘Green Zebra’ in dit stadium niet geheel groen van kleur, maar kleurt wat meer geelachtig door. Het smaakprofiel is ook wat anders dan van ‘Green Zebra’: deze heeft namelijk niet de herkenbare friszure smaak van ‘Green Zebra’, maar heeft een meer zoetig smaakprofiel. Desalniettemin vinden we de smaak van ‘Green Zebra Cherry’ niet heel bijzonder. De schil is vrij hard.

De eerste vruchten van ‘Green Zebra Cherry’ rijpen al vrij vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Normaal gesproken hebben cherrytomaten kleinere zaden dan andere tomatenrassen. Dit geldt echter niet voor de zaden van ‘Green Zebra Cherry’; de zaden van dit ras hebben namelijk het normale formaat. Ook hieraan is al zichtbaar dat het eigenlijk geen echte cherrytomaat is.

De krachtig groeiende planten van ‘Green Zebra Cherry’ groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien sterk en hebben soms de neiging om wat extra dieven te vormen, zoals op de bladeren, doch deze eigenschap is gelukkig niet erg nadrukkelijk aanwezig.