Rasbeschrijving meloenen

Green Nutmeg

Ook bekend als ‘Netted Nutmeg Canteloupe’ en ‘Netted Gem Canteloupe’.

In 1863 beschreef Fearing Burr Jr. in totaal 12 verschillende meloenenrassen, waarbij ‘Green Nutmeg’ door hem werd aangeduid als één van de beste. Hij merkte toen op dat deze al lang in cultuur was en in bijna elke moestuin te vinden zou zijn. Dit oude Amerikaanse ras dateert derhalve van ruim vóór 1863 en is sindsdien altijd in gebruik gebleven.

Geeft ovale tot ronde kleine tot middelgrote vruchten (0,5-1,5 kg), waarvan de schil is voorzien van een extreem sterke netvorming (zie onderstaande foto). Door deze sterke netvorming is de meloen grijs gekleurd, omdat de werkelijke geelbruine kleur van de schil door de overdadige netvorming vrijwel niet meer te zien is.

De vruchten hebben een relatief grote zaadholte, met daar omheen groen gekleurd vruchtvlees dat bekend staat om de zeer goede aromatische zoete smaak. De smaak wordt wel omschreven als kruidig, met een hint van nootmuskaat, vandaar de naam van dit ras.

De planten zijn groeikrachtig en vruchtbaar. Vroeg rijpend.

‘Green Nutmeg’ groeide in 2013 voor het eerst in de hobbykas van FruitLent. In datzelfde jaar hebben we dit ras ook buiten geteeld en we behaalden daarbij opvallend goede resultaten. Onze planten in de buitenteelt groeiden op een warme beschutte plaats en 2013 was een goede zomer, dit heeft natuurlijk meegeholpen. De planten hadden buiten talloze vruchten gevormd en deze rijpten in de maand september af.