Rasbeschrijving tomaten

Green Grape - groene cocktailtomaat

Dit ras werd in 1978 geïntroduceerd door de veredelaar Tom Wagner van Tater Mater Seeds (Everett, Washington, Verenigde Staten). Het ras werd ontwikkeld uit een kruisings- en selectieprogramma, waarbij onder andere ook de ‘Evergreen’ werd gebruikt.

Dit ras wordt normaal gesproken bij de cherrytomaten ingedeeld, maar omdat de vruchten daarvoor aan de grote kant zijn, is het eigenlijk meer een cocktailtomaat.

De vruchten hebben een licht ovale vorm en worden in het volledig rijpe stadium uitwendig groengeel van kleur, terwijl het vruchtvlees geheel groen van kleur blijft. Ondanks deze “onrijpe” kleur behoort deze tot de smaaktoppers !

De planten groeien in beginsel als een stamtomaat, doch het komt soms voor dat de kop toch uit de plant groeit. De planten zijn niet erg groeikrachtig. Daardoor blijven de planten gewoonlijk bescheiden in omvang en is de productie ook niet erg hoog. Door de beperkte groeikracht is het eventueel mogelijk om de planten als een semi-struik op te kweken door de dieven te laten staan.

We vinden dat dit ras inmiddels is achterhaald door de komst van andere groene cherrytomaten, zoals ‘Green Doctors’, ‘Green Doctors Frosted’ en ‘Sungreen’ (F1-hybride).