Rasbeschrijving tomaten

Green Doctors - groene cherrytomaat

Dit ras is ontstaan als een groen gekleurde mutant van het ras ‘Dr. Carolyn’. De naam werd gegeven door Victor Schrager ter ere van Drs. Carolyn Male en Amy Goldman, die deze tomaat ontdekten. Geïntroduceerd omstreeks 2007door Amy Goldman uit Rhinebeck (New York, USA).

Het gaat om een cherrytomaat, waarbij de vruchtjes in het volledig rijpe stadium uitwendig groengeel van kleur worden, terwijl het vruchtvlees geheel groen van kleur blijft. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 15 gram en komt dus overeen met het ideale formaat voor een cherrytomaat.

Over de smaak van ‘Green Doctors’ zijn de meningen verdeeld. De bijzondere smaak van deze groene tomaat het best tot zijn recht in hete zomers of op warme standplaatsen (zoals in de kas). Daardoor komt het voor dat de smaak van de vruchtjes in de top van het seizoen beter wordt beoordeeld dan vroeg of laat in het seizoen. Wij zijn in FruitLent tevreden over de smaak van ‘Green Doctors’, namelijk: zoet met toch een nadrukkelijke tomatensmaak.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien tamelijk sterk met een overzichtelijke gewasopbouw en een redelijk goede productiviteit. De planten hebben soms de neiging om extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet zodanig overheersend dat de planten onhandelbaar zijn in de teelt.

De planten van ‘Green Doctors’ zijn in ieder geval groeikrachtiger en productiever dan die van de oudere groene cherrytomaat ‘Green Grape’ en bovendien zijn de vruchtjes kleiner, waardoor deze meer overeen komen met het gewenste formaat van een cherrytomaat.