Rasbeschrijving tomaten

Great White - witte vleestomaat

Dit ras werd door de Amerikaanse firma Gleckler Seeds Co. in het begin van de jaren ’90 voor het eerst aangeboden in hun catalogus. Het was gebruikelijk dat deze firma van klanten zaden kreeg toegezonden van rassen waar de klanten trots op waren, in de hoop dat de firma deze vervolgens zou gaan verkopen. In 1987 of 1988 kreeg de firma van een vrouw zaden van een oranje en gele tomaat van het type “ossenhart” toegezonden. De firma zaaide deze uit en tussen deze planten bevond zich een witte vleestomaat welke, naar later bleek, niet groeide in de tuin van de vrouw. Op dat moment werd verondersteld dat het ging om een natuurlijke mutant, welke door de firma in de opvolgende jaren is vermeerderd en toen onder de naam ‘Great White Beefsteak’ op de markt is gebracht.

‘Great White’ geeft grote vleestomaten (tot 600 gram per vrucht). De vruchten zijn met hun crêmewitte kleur een bijzondere verschijning. Het vruchtvlees is vrij stevig en goed van smaak. Kan bij volledige rijpheid een heel lichtroze tint krijgen aan de onderzijde van de vrucht.

De fors groeiende planten hebben een open opbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.