Rasbeschrijving abrikozen

Goldrich (Jumbo Cot ®)

Ook bekend als ‘Sungiant’. Wordt ook wel verkocht onder de merknaam ‘Jumbo Cot’ ®.

‘Goldrich’ is geselecteerd door Dr. Harold W. Fogle op het Irrigated Agricultural Research Center (Prosser, WA, USA), onderdeel van de Washington State University, uit een kruising die in 1954 werd gemaakt tussen de rassen ‘SunGlo’ en ‘Perfection’. De selectie was aanvankelijk bekend als ‘PA5-61’ en werd later onder de naam ‘Goldrich’ geïntroduceerd.

‘Goldrich’ geeft zeer fraai uitziende oranjegeel gekleurde uniforme vruchten met een wat langgerekte vorm. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 75 tot 100 gram, met de grootste vruchten tot 120 à 125 gram. Daarmee zijn de vruchten van ‘Goldrich’ groot tot zeer groot te noemen. Stevig vruchtvlees, daardoor goed bewaarbaar en goed transporteerbaar. De steen is relatief groot en ligt los in het vruchtvlees. ‘Goldrich’ rijpt middentijds tot middellaat, in Nederland omstreeks eind juli, net na ‘Hargrand’ en ‘Harogem’. Bij volledige rijpheid is de smaak tamelijk goed (minder goed dan van bijvoorbeeld ‘Hargrand’ en ‘Harogem’, die vlak ervoor afrijpen).

Tamelijk krachtige groei. De lichtroze bloesems bloeien tamelijk vroeg en zijn deels zelfbestuivend; de vruchtzetting verbetert derhalve bij kruisbestuiving. Geschikte bestuivers zijn: ‘Hargrand’, ‘Pinkcot’ ®, ‘Sylvercot’ ® en ‘Tom Cot’ ®. De S-allel combinatie van ‘Goldrich’ is S1S2.

‘Goldrich’ is weinig vatbaar (niet resistent) voor het sharka-virus (ook wel: Plum Pox virus of PPV) en ook overigens weinig vatbaar voor ziekten, zoals voor bacteriekanker (Pseudomonas syringae).

De boom in FruitLent is in het voorjaar van 2007 aangeplant als palmet-leivorm en is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Pumiselect‘ ®. De boom droeg in 2009 voor het eerst vruchten. De boom draagt bij ons normaliter overdadig.