Rasbeschrijving tomaten

Giant Belgium - roze vleestomaat

Dit ras wordt ook wel ‘Géante Belge’, ‘Giant Belgian’ of ‘Giant Pink Belgium’ genoemd.

Gelet op de naam zou verwacht worden dat dit ras van Belgische afkomst is. Dit is echter niet het geval. Het verhaal gaat namelijk dat de Duitse immigrant Albert Behnke deze tomaat heeft gevonden. Behnke had sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw een kwekerij in Beltsville (Maryland, USA) en de tomaat werd in de jaren ’50 zo populair dat zijn klanten soms uren reden om er planten van te bemachtigen. In de jaren ’50 verscheen dit ras echter ook in de zaadcatalogus van Gleckler’s Seed Co. (Ohio, USA) en men is het er nog altijd niet over eens of Behnke of Gleckler deze variëteit nu als eerste had. En om de verwarring compleet te maken wordt ook wel beweerd dat ‘Giant Belgium’ uit Texas, Pennsylvania of Tennessee zou komen.

Het ras is een grote tot zeer grote vleestomaat met donkerroze vruchten. De vruchten hebben gewoonlijk een vruchtgewicht vanaf ongeveer 0,5 kg. Uitschieters tot een gewicht van 2,5 kg schijnen incidenteel ook voor te kunnen komen, al zijn er niet veel tomatenhobbyisten die dit exceptionele vruchtgewicht hebben gehaald. De vruchten zijn nabij de bloemaanzet gewoonlijk weinig misvormd, zoals dit bij sommige andere grootvruchtige vleestomaten soms voor komt.

Het vlezige vruchtvlees smaakt opvallend zoet, als gevolg van een laag zuurgehalte. Daardoor wordt dit ras ook wel eens gebruikt voor het maken van tomatenwijn.

De planten zijn productief en groeien als een stamtomaat.