Extra informatiebox FruitLent

Nieuwe introducties van geelvlezige kiwirassen

Na de succesvolle introductie door de Nieuwzeelanders van van het ras ‘Hort 16A’ onder de merknaam Zespri® Gold, trachten andere landen weer een graantje mee te pikken in het succes van de geelvlezige kiwi’s. Dit gaat echter niet zo gemakkelijk als destijds met het ras ‘Hayward’, want dit keer is op het ras ‘Hort 16A’ door de Nieuwzeelanders kwekersrecht aangevraagd. Bovendien is de naam Zespri® merkenrechtelijk beschermd.

De Fransen hebben daarom nu hun eigen geelvlezige kiwi met de naam ‘ChinaBelle’. De Italianen hebben met de twee rassen ‘Soreli’ en ‘Jintao’ ook hun eigen geelvlezige kiwirassen. Het ras ‘Jintao’ werd in China ontwikkeld door het Wuhan Institute of Botany, doch de Italianen hebben de exclusieve rechten verworven om dit ras in Europa te mogen telen. De naam ‘Jintao’ betekent in het Chinees “gouden perzik”. De Italianen brengen de vruchten van ‘Jintao’ via het consortium Kiwigold op de markt onder de merknaam Jingold ®.

De rassen ‘ChinaBelle’, ‘Soreli’ en ‘Jintao’ behoren net als ‘Hort 16A’ tot de botanische soort Actinidia chinensis.

Door Zespri ® zijn inmiddels nog twee andere introducties gedaan van nieuwe kiwirassen die behoren tot de soort Actinidia chinensis. Het gaat om de navolgende twee geelvlezige rassen:

  • ‘Zesy002’ (ook bekend als ‘Gold3’ of ‘G3’), op de markt gebracht onder de merknaam Zespri® SunGold, en:
  • ‘Zesy003’ (ook bekend als ‘Gold9’ of ‘G9’), op de markt gebracht onder de merknaam Zespri® Charm. Deze laatstgenoemde is voorlopig enkel te verkrijgen in Azië.

Ook wordt een Zespri ®-introductie verwacht van het groenvlezige ras ‘Zesh004’ (ook bekend als ‘Green14’, merknaam: Zespri® Sweet Green), welke is ontstaan uit een kruising van Actinidia chinensis x Actinidia deliciosa.

Er worden de komende jaren nog meer commerciële introducties verwacht van nieuwe Actinidia chinensis-rassen, onder andere met zeer fraai rood gekleurd vruchtvlees rondom de witte kern, terwijl de rest van het vruchtvlees geel of groen van kleur is.