Rasbeschrijving tomaten

Gardeners Delight - rode cherrytomaat

Ook bekend als ‘Benary’s Gartenfreude, Hochzucht’, ‘Sugar Lump’, ‘Jung’s Sugar Lump’ of ‘Delice du Jardinier’.

Ontwikkeld door Paul Tellhelm en geïntroduceerd in 1950-1951 door Ernst Benary Samenzucht (op dat moment gevestigd in Erfurt, Oost-Duitsland; nu in Hannoversch Münden, Duitsland). Het ras werd toen ‘Benary’s Gartenfreude, Hochzucht’ genoemd. In de Verenigde Staten werd het ras in 1960 aangeboden door Jung Quality Seed in Randolph (Wisconsin) als ‘Jung’s Sugar Lump’.

Dit ras staat bekend om zijn buitengewoon goede smaak. Geeft ronde rood gekleurde vrij grove cherrytomaten in lange vertakte trossen. De vruchtjes hebben een platronde vorm en het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 15 tot  20 gram, waardoor de vruchtjes voor een cherrytomaat derhalve soms aan de grote kant kunnen zijn. Zoals meer meer cherrytomaten het geval is, zijn de vruchtjes gevoelig voor scheuren.

De eerste vruchten van ‘Gardeners Delight’ rijpen vroeg: in 2015 / 2020 waren in de hobbykas 53 / 46 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een gemiddelde groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege de zeer goede smaak.