Rasbeschrijving meloenen

Galia - type Galia

Dit ras is ontwikkeld in Israël door de meloenenveredelaar Dr. Zvi Karchi op het Newe Ya’ar Research Center van de Agricultural Research Organization (ARO), uit een kruising van de bekende ‘Ha-Ogen’ met ‘Krimka’. Het ras werd geïntroduceerd in 1973 en werd genoemd naar Karchi’s eerste dochter en betekent “Goddelijke vloed” in het Hebreeuws.
‘Galia’ is geïntroduceerd als een F1-hybride ras. Het ras werd zodanig populair, dat door andere veredelaars nieuwe verbeterde rassen op de markt werden gebracht die veel op de oorspronkelijke ‘Galia’ lijken. Hierdoor is inmiddels een omvangrijke cultivargroep met Galiameloenen ontstaan. Door de populariteit worden rassen uit deze cultivargroep inmiddels wereldwijd geteeld en liggen deze overal in de winkelschappen.

Alhoewel de oorspronkelijke ‘Galia’ een F1-hybride ras betreft, gaat het bij de ‘Galia’ die in de collectie van FruitLent is opgenomen mogelijk toch om een zaadvaste selectie. Deze is afkomstig van Larosa Emanuele Sementi in Andria (Apulië, Italië). Waarschijnlijk dat de oorspronkelijke ‘Galia’ is gedehybridiseerd. Dit betekent dat de ‘Galia’ die in de collectie van FruitLent is opgenomen niet de oorspronkelijke ‘Galia’ betreft, doch een afgeleide zaadvaste selectie die veel op de oorspronkelijke ‘Galia’ lijkt.

‘Galia’ is een vroeg rijpend ras met middelgrote hoogronde tot ovale vruchten (1,0 tot 2,0 kg). De schil van rijpe vruchten is stevig, okergeel van kleur en voorzien van een mooi gevormd net. Het vruchtvlees is lichtgroen, stevig en zoet van smaak, zonder overheersende aroma’s. Rijpe vruchten zijn redelijk goed bewaarbaar.

De planten groeien krachtig met een wat lang geleed vrij open gewas. Vormt gemakkelijk vruchtbloemen en de vruchtzetting verloopt relatief gemakkelijk.

Het oorspronkelijke ras ‘Galia’ is resistent tegen echte meeldauw fysio 1 en we gaan er van uit dat dit ook geldt voor de selectie die in FruitLent aanwezig is.

Dit ras is in 2018 in FruitLent geplant, doch in de voorafgaande jaren waren reeds diverse F1-hybriden van het type ‘Galia’ getest. Er zijn nog geen foto’s van deze ‘Galia’ geplaatst.