Rasbeschrijving blauwe druiven

Galanth

Ook bekend als ‘Galante’ en ‘FR 550-91 r’.

Herkomst: Ontstaan uit een kruising (in 1991) van ‘Solaris’ x ‘Muscat Bleu’ op het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg). ‘Galanth’ is dus ontstaan uit een kruising, waarbij zowel de vader als de moeder een resistent ras betroffen.
Uit dezelfde kruising werden door het genoemde onderzoeksinstituut ook de navolgende rassen geïntroduceerd: ‘Clara’, ‘Garant’, ‘Osella’ en ‘Rosina’. Enkele van deze rassen zijn ook in FruitLent aanwezig of aanwezig geweest.

Trossen en bessen: Geeft middelgrote blauwe afgestompt-ovale bessen (circa 3,5 gram) aan middelgrote losse tot vrij compact gevormde trossen die soms iets onregelmatig gevormd kunnen zijn. ‘Galanth’ lijkt in meer opzichten veel op het bekende ras ‘Muscat Bleu’. Zo hebben de bessen eveneens lichtrood gekleurd sap en de eigenschap dat ze een licht muskaat-aroma hebben. Daarmee is ‘Galanth’ (net als ‘Muscat Bleu’) één van de weinige blauwe rassen met muskaatsmaak. Net als bij het witte zusterras ‘Garant’, is het muskaat-aroma echter niet elk jaar even sterk aanwezig. De pitten kunnen tijdens het eten enigszins opvallen, doch gewoonlijk vallen deze wat minder op dan bij ‘Muscat Bleu’. De rijpe trossen van ‘Galanth’ kunnen relatief lang aan de stok blijven hangen.
‘Galanth’ verschilt van ‘Muscat Bleu’ doordat de bessen nog ongeveer één à twee weken vroeger afrijpen. Daar staat tegenover dat de bessen iets kleiner zijn.
Van alle blauwe rassen in FruitLent beginnen de bessen van ‘Galanth’ als eerste blauw te kleuren, waardoor de bessen al vroeg de belangstelling van de vogels hebben. Het tijdig aanbrengen van een vogelnet is derhalve een must.

Groei: Sterke groei met groeiwijze rechtop. In de herfst kleuren de bladeren geel en dus niet rood, zoals bij veel andere blauwe rassen. Zeer vruchtbaar, derhalve goed trossen uitdunnen.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘5BB’ en in de nazomer van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2009 voor het eerst een volle oogst.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Galanth’ als GOED. De smaak is prima, de ziekteresistentie is hoog, de houdbaarheid goed. De vruchtbaarheid is zeer hoog (trossen uitdunnen !). Als de bessen iets groter zouden zijn en de pitten niet zouden opvallen tijdens het eten, zouden we dit ras het predicaat ZEER GOED hebben gegeven.