Rasbeschrijving tomaten

Fuzzy Wuzzy - rood-geel gestreepte dwergtomaat / siertomaat

Dit ras geeft compacte struikvormige planten die niet hoeven te worden gediefd. De planten vallen op door de fluweelachtige grijsgroene rugosa-bladeren. De planten kunnen zo’n 30 tot 60 cm hoog worden en zijn (mede door hun hoge sierwaarde) met name geschikt om in potten op het terras of balkon op te kweken.

De vruchttrossen zijn niet zo groot en de vruchtjes hebben een gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 20 gram. De onderlinge grootte van de vruchtjes kan echter behoorlijk variëren: vanaf 6 gram tot maximaal zo’n 60 gram per vrucht. Ook de vorm van de vruchtjes varieert nogal: de eerste vruchtjes in een tros zijn wat groter en vaak platrond van vorm (als een mini-vleestomaat), terwijl de latere vruchtjes wat kleiner en meer pruimvormig zijn.

De vruchtjes hebben een rode basiskleur met geel gemarmerde verticale strepen. Net als de bladeren heeft ook de vruchthuid een lichte fluwelen laag. Doordat het vruchtvlees vaak weinig zaden heeft, is dit nogal vlezig. De smaak is op zijn hoogst redelijk te noemen.

Alhoewel de planten klein blijven, zijn deze naar verhouding van hun grootte toch behoorlijk productief. Dit valt echter niet meteen op, want de vruchten hangen mede door de groeiwijze van de planten soms behoorlijk verscholen tussen het blad.