Rasbeschrijving perziken

Fruteria ®

Dit ras wordt onder de Duitse merknaam ‘Fruteria’ ® met ingang van 2010 aangeboden via de Duitse ARTUS-Group te Karlsruhe (ARTUS-Group is nadien door een fusie met GEVO opgegaan in Artevos GmbH). Het is vooralsnog onbekend wat de verdere herkomstgegevens van dit ras zijn. Niet uitgesloten moet worden dat het een ouder ras is dat elders al onder een andere naam bekend is / was. Nadere informatie over de werkelijke rasnaam en de exacte herkomst van ‘Fruteria’ ® is welkom (e-mail).

Volgens andere bronnen op internet zouden de vruchten van ‘Fruteria’ ® al vanaf eind juli / begin augustus afrijpen. Dit stemt echter niet overeen met de ervaringen in FruitLent, waaruit blijkt dat de vruchten onder Nederlandse omstandigheden rijpen rond medio augustus.

De vruchten worden circa 200 gram zwaar en hebben een groene ondergrond met een rode dekkleur en groenwit vruchtvlees, waarvan de steen gemakkelijk los laat. Het vruchtvlees is rondom de steen nauwelijks rood verkleurd. Het vruchtvlees is erg sappig, vrij zacht, niet draderig en heeft een goede friszure smaak met een goed perzikaroma. De schil heeft een matige dikte.
Van de smaak wordt wel beweerd dat deze zou herinneren aan die van het oude ras ‘Roter Ellerstädter’. Wij hebben de smaak niet direct met dit oude ras kunnen vergelijken, doch wij hebben de indruk dat de vruchten qua exterieur inderdaad lijken op die van de groep met oude zaadvaste rassen (zoals ‘Roter Ellerstädter’, ‘Wassenberger’ en ‘Fertile de Septembre’). Qua interieur van de vruchten zullen er derhalve vast ook de nodige overeenkomsten zijn. Alhoewel de vruchten van ‘Fruteria’ ® daarmee dus iets “primitiever” zijn dan van de moderne rassen, is de kwaliteit toch voldoende tot goed en is het ras voor particuliere tuinen interessant vanwege de krulziekteresistentie (zie onder).

De bomen hebben een middelsterke groeikracht en zouden volgens de overige bronnen op internet niet aangetast worden door de krulziekte. De opbrengst is gemiddeld tot hoog. De bloeitijd is middenvroeg en de boom bloeit met fraaie grote lichtroze bloesems die een hoge sierwaarde hebben.

Ten aanzien van de geclaimde krulziekteresistentie het volgende: wij hebben de boom vanaf de nazomer van 2011 in onze collectie en we hebben geen najaars- of voorjaarsbespuitingen tegen de krulziekte uitgevoerd, zodat we er zeker van zijn dat de natuur (lees: de krulziekte) gewoon z’n werk heeft kunnen doen. Onze nog jonge boom had in het voorjaar van 2012 geen enkele aantasting door de krulziekte, terwijl de omstandigheden voor aantasting door de krulziekte op dat moment erg gunstig waren. Ook in het voorjaar van 2013 was er vrijwel geen aantasting door de krulziekte. En in het voorjaar van 2014 en 2015 was er in het geheel geen aantasting door de krulziekte. Dit zijn dus hoopgevende resultaten !

In de collectie van FruitLent is sinds de nazomer van 2011 een boom van ‘Fruteria’ ® aanwezig. Deze is in november 2011 als containerboom op de definitieve plaats uitgeplant. De boom is geënt, waarschijnlijk op ‘perzikzaailing‘. De eerste vruchten zijn in 2013 geoogst.
In het voorjaar van 2016 is de boom van ‘Fruteria’ ® gaan kwijnen, waarschijnlijk als gevolg van in februari 2016 opgelopen vorstschade (na een zeer zachte winter, waardoor de knoppen in januari al in werking waren). Vervolgens is de boom in de loop van de zomer van 2016 dood gegaan, waarna de vrij gekomen plaats is ingenomen door een boom van de Pluot ® ‘Flavor Queen’.

Op 26 februari 2022 is opnieuw een boom van ‘Fruteria’ ® in de collectie van FruitLent geplant. Deze is geënt op onderstam ‘Rubira‘. Deze nieuwe boom heeft nog geen vruchten gedragen.