Rasbeschrijving peper

FruitLent SweetHot 1 (F1-hybride)

Deze experimentele F1-hybride is ontwikkeld in FruitLent en betreft een kruising tussen een zoete snackpaprika en een Jalapeno-peper. Planten van ‘FruitLent SweetHot 1’ zijn in 2020 voor het eerst getest.

De vruchten verkleuren van groen naar rood en hebben voor pepers een dikke vruchtwand.

De vruchten worden 7 tot 8 cm lang en 3 tot 4 cm dik. In vers geoogste toestand hebben de vruchten een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 30 gram (inclusief de steel). De vruchten blijven dus kleiner dan van de andere hybride ‘FruitLent SweetHot 2′.

In het rijpe stadium blijkt dat de vruchten vrij snel krimpscheurtjes kunnen gaan vertonen, al is het wat minder dan bij Jalapeno-pepers. Bij Jalapeno-pepers komt dit zo vaak voor dat dit min of meer een “handelsmerk” is van deze pepers (terwijl het bij paprika’s wordt gezien als een cosmetische fout). Omdat wij bij deze ‘FruitLent SweetHot 1’ er bewust voor hebben gekozen een zoete snackpaprika te kruisen met een Jalapeno-peper, zijn wij van mening dat deze krimpscheurtjes erbij horen !

Door een zoete snackpaprika met een Jalapeno-peper te kruisen, beoogden we een zoete puntpaprika te creëren met een pittige bite. Zoals bij elke peper het geval is, neemt het capsaïcine-gehalte toe nabij de zaadlijsten. De heetheid is te reduceren door de zaden en zaadlijsten zorgvuldig weg te snijden, waardoor een zoete snackpaprika met een pittige bite overblijft.

Het capsaïcine-gehalte van de pepers kan variëren al naar gelang de omstandigheden. Variaties in capsaïcine-gehalte binnen één bepaalde pepervariëteit komen natuurlijk veel vaker voor. Bij pepervariëteiten die van zichzelf al zeer heet zijn vallen dergelijke variaties natuurlijk niet meteen op. Bij een dergelijke milde peper vallen onderlinge variaties eerder op.

We zijn helaas niet in staat om het bij capsaïcine-gehalte van de vruchten zelf na te meten. Daarvoor ontbreekt het ons aan de benodigde apparatuur en in verband met de samenhangende kosten vinden we het te ver gaan om ze extern te laten testen. Aangezien de heetheid echter typisch een kenmerk is dat intermediair vererft, verwachten door de kruising tussen de zoete snackpaprika en de Jalapeno-peper een heetheid van ongeveer 1.000 tot 4.000 Scoville Heat Units.

De productieve planten hebben een redelijke groeikracht (iets zwakker dan de andere experimentele hybride ‘FruitLent SweetHot 2’). De planten zijn ook geschikt om in een ruime pot op te kweken, bijvoorbeeld op een zonnig balkon of (dak)terras.