Rasbeschrijving witte druiven

Franziska

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Aron’ x ‘Original’ door Rebenzüchtung Weiss-Mayer uit Gols (Burgenland, Oostenrijk). Beide ouders betreffen een resistent ras, waarmee ‘Franziska’ behoort tot de laatste generatie resistente rassen. Uit dezelfde kruising en van dezelfde veredelaar komt ook het ras ‘Sophie’, welke ook in FruitLent aanwezig is geweest.

Trossen en bessen: Grote geelgroene enigszins langwerpige bessen (circa 5,0 gram) met stevig vruchtvlees aan enorm grote trossen. Een trosgewicht van 1 kg is zeker niet uitzonderlijk en dit kan zelfs oplopen tot maximaal 1½ à 2 kg. Voor commerciële teelten zijn de trossen eigenlijk te groot. Bij een dergelijke enorme trosomvang mogen er ook maar enkele trossen aan één plant zitten, de rest moet na de zetting worden uitgedund.
De trossen zijn wat compacter gevormd en meestal meerzijdig geschouderd. Het wegknippen van delen van trossen (zoals de schouders en complete plukjes met bessen binnenin de trossen) kan bijdragen tot een lager trosgewicht en een lossere opbouw van de tros. In dat geval kunnen er ook iets meer trossen per plant worden aangehouden. Frisse neutrale smaak met middelmatig hoog suikergehalte (circa 15 à 16% Brix). Rijpt vanaf begin oktober.

Groei: Krachtige groei met groeiwijze rechtop. Weinig diefvorming. Weinig gevoelig voor misbloei. Zeer vruchtbaar. Door deze grote vruchtbaarheid in combinatie met de zeer grote trosomvang is een zeer ruime trosdunning absolute noodzaak, omdat de druiven anders te zuur zullen blijven.

Ziekten: Goede tot zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Bij overrijpheid gevoelig voor scheuren van de bessen, met aantasting door Botrytis tot gevolg. Hierdoor kunnen de rijpe druiven beter niet erg lang aan de stok blijven hangen.
Ook is de kans op rotten te verminderen door de trossen tijdig te krenten, waarbij complete plukjes met bessen binnenin de tros worden weggeknipt, zodanig dat met name de bessen aan de buitenzijde van de tros blijven zitten.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif op goede standplaatsen.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ en in het voorjaar van 2007 uitgeplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst vruchten.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij geven ‘Franziska de beoordeling TAMELIJK GOED tot GOED. De trossen zijn immers zeer imposant en het ras geeft consistente resultaten van jaar tot jaar. Het is echter essentieel dat de standplaats optimaal is en dat een zeer ruime trosdunning plaatsvindt, anders blijft de eetkwaliteit onder de maat.