Rasbeschrijving Pluots

Flavor Supreme

Net als de overige Pluot ® rassen is ‘Flavor Supreme’ ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië). Dit ras werd omstreeks 1989 geïntroduceerd als de eerste Pluot ®. De introductie vond plaats via Dave Wilson Nursery in Californië, die in de Verenigde Staten de rassen van Zaiger’s Genetics vermeerdert.
‘Flavor Supreme’ is ontstaan uit een kruising van een Japanse pruim met het identificatienummer ‘5G1230’ en een Plumcot-selectie met het identificatienummer ‘4G1180’. Deze Plumcot is dezelfde vader als bij ‘Flavor Queen’, waardoor ‘Flavor Supreme’ en ‘Flavor Queen’ derhalve half-broers of half-zusjes zijn.
De Japanse pruim met het identificatienummer ‘5G1230’ betrof een toevalszaailing van de Japanse pruim ‘Red Beaut’ die vrij was bestoven door een onbekende Japanse pruim. De genoemde Plumcot met het identificatienummer ‘4G1180’ betrof ook een toevalszaailing van de Japanse pruim ‘Red Beaut’ die echter vrij was bestoven door een onbekende abrikoos.
Omdat beide kruisingsouders de Japanse pruim ‘Red Beaut’ als moeder hadden, is ‘Flavor Supreme’ derhalve ontstaan uit een kruising waarbinnen sprake was van enige mate van verwantschap (inteelt).
Door de bovenomschreven afstamming bestaat het erfelijke materiaal van de Pluot ® ‘Flavor Supreme’ voor 75% uit Japanse Pruim en voor 25% uit abrikoos.

‘Flavor Supreme’ heeft middelgrote vruchten (55-60 gram) met een grijsgroene tot groengele schil met rode vlekken. De vruchten rijpen vroeg, in Nederland in de tweede helft van juli / begin augustus. Het rood gekleurde vruchtvlees is stevig, sappig en heeft een zoete smaak. De steen hecht enigszins aan het vruchtvlees. De vruchten zijn gevoelig voor scheuren op de schouders en aan de punt. De vruchten zijn goed bewaarbaar en goed transporteerbaar.

Door Dave Wilson Nursery werd een nogal Amerikaans aandoend YouTube-filmpje over dit ras gepubliceerd.

In FruitLent zijn we van mening dat de smaak van volledig uitgerijpte vruchten best goed is, maar niet zo bijzonder als de Amerikanen ons doen geloven. Het vruchtvlees smaak weliswaar lekker zoet, maar een echt opvallend aroma treffen we niet aan, laat staan het aroma van abrikozen….

De boom groeit krachtig met gespreide takken en heeft de neiging veel overbodig lot te vormen. De éénjarige twijgen hebben een opvallende groenbruine kleur. Bloeit ten opzichte van andere Pluots ® vroeg, met wit gekleurde bloesems. De bloesems zien er naar onze mening wat onvolmaakt uit: alsof ze een beetje “verfrommeld” zijn (zie één van de bijgevoegde foto’s). Niet zelfbestuivend. Kan bestoven worden door de Japanse pruim ‘Santa Rosa’ of door andere Pluot ® rassen. Volgens gegevens van Dave Wilson Nursery, staat ‘Flavor Supreme’ er om bekend soms moeite te hebben met de vruchtzetting.

In FruitLent is gebleken dat de winterhardheid van de bloemknoppen van dit ras onder bepaalde omstandigheden wat minder is, waardoor het na een strenge winter voor kan komen dat niet alle bloemknoppen uitlopen. Het hout is in alle winters wel voldoende winterhard gebleken, met uitzondering van de extreme winter van 2012; toen is een groot gedeelte van het hout beschadigd geraakt.

De boom in FruitLent is opgekweekt in laagstam-vorm en is geplant in december 2006. Deze boom is waarschijnlijk geënt op onderstam ‘Myrobalan‘. De boom bloeide al in 2008 en 2009, doch droeg in die jaren nog geen vruchten omdat de gezette vruchtjes na de bloei allemaal weer af vielen. In 2010 bloeide de boom voor het eerst zeer rijk, doch ook in dit jaar vielen de meeste vruchtjes na de bloei weer af. In 2010 bleven echter voor het eerst ook enkele vruchten hangen, dat wil zeggen: slechts enkele stuks aan de gehele boom (terwijl er sprake was van een rijke bloei en gunstige weersomstandigheden tijdens en na de bloei). Ook in 2011 weer hetzelfde beeld: wel een rijke bloei, doch ondanks het uitblijven van nachtvorst wederom een zeer marginale vruchtzetting. Deze moeizame vruchtzetting zou het gevolg kunnen zijn van een slechte bestuiving (doch dit is niet waarschijnlijk), het zou een eigenschap kunnen zijn van het ras zelf (zoals ook door Dave Wilson Nursery wordt gerapporteerd), of het zou kunnen komen door het gebruik van een ‘Myrobalan‘-onderstam.
Door de zeer moeizame vruchtzetting, doordat de vruchten niet echt heel bijzonder smaken en door de wintervorstschade van 2012, is in het voorjaar van 2012 besloten om de boom van ‘Flavor Supreme’ uit de collectie te verwijderen. Dit ras is daardoor niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.