Rasbeschrijving Pluots

Flavor Queen

Net als de overige Pluot ® rassen is ‘Flavor Queen’ ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië). Dit ras werd omstreeks 1991 geïntroduceerd en was daarmee (na ‘Flavor Supreme’) het tweede Pluot ® ras dat op de markt verscheen. De introductie vond plaats via Dave Wilson Nursery in Californië, die in de Verenigde Staten de rassen van Zaiger’s Genetics vermeerdert.
‘Flavor Queen’ is ontstaan uit een kruising van de Japanse pruim ‘Mariposa’ met een Plumcot met het identificatienummer ‘4G1180’. Deze Plumcot is dezelfde vader als bij ‘Flavor Supreme’, waardoor ‘Flavor Queen’ en ‘Flavor Supreme’ derhalve half-broers of half-zusjes zijn. De genoemde Plumcot met het identificatienummer ‘4G1180’ betrof een toevalszaailing van de Japanse pruim ‘Red Beaut’ die vrij was bestoven door een onbekende abrikoos.
Door de omschreven afstamming bestaat het erfelijke materiaal van de Pluot ® ‘Flavor Queen’ dus voor 75% uit Japanse pruim en voor 25% uit abrikoos.

‘Flavor Queen’ heeft middelgrote tot grote vruchten (tot 150 gram) met een bleekgroene tot groengele huid. De vruchten rijpen enkele dagen voor die van ‘Dapple Dandy’, in Nederland waarschijnlijk omstreeks eind augustus / begin september. Het stevige vruchtvlees is amber-oranje gekleurd en smaakt erg zoet als gevolg van het hoge suikergehalte en het lage zuurgehalte. De steen hecht enigszins aan het vruchtvlees. Gevoelig voor gespleten pitten en door de groengele huid zijn beschadigingen door wind en schuren goed zichtbaar. Het is mogelijk dat oogstrijpe vruchten nog zo’n twee weken aan de boom blijven hangen, zonder dat het vruchtvlees zacht wordt. De vruchten zijn weliswaar goed bewaarbaar, doch het ras heeft desalniettemin een beperkte commerciële waarde doordat de schil van de vruchten erg snel beschadigd raakt en daardoor lelijke plekken gaat vertonen.

Door Dave Wilson Nursery werd een nogal Amerikaans aandoend YouTube-filmpje over dit ras gepubliceerd.

Bloeit ten opzichte van andere Pluots ® vroeg, met wit gekleurde bloesems. De bloesems zijn niet zelfbestuivend. Moet bestoven worden door een Japanse pruim of door een ander Pluot ® ras, zoals ‘Dapple Dandy’. Er zijn signalen dat de productiviteit in veel gevallen te wensen over kan laten (zoals bij ‘Flavor Supreme’).

De boom in FruitLent wordt opgekweekt in hoogstam-vorm en had in 2010 weliswaar voor het eerst enkele bloesems, doch de boom was nog te jong om vruchten te zetten. Bovendien is de boom daarna ernstig beschadigd geraakt tijdens het noodweer dat in de vroege avond van 14 juli 2010 over een deel van Nederland trok. Daardoor moest de boom gedeeltelijk opnieuw worden opgekweekt en heeft deze derhalve een achterstand bij de aanvang van de productie opgelopen. In 2013 was de boom hersteld en had deze weer een fraaie kroon gekregen. De boom zou in dat jaar zelfs de eerste vruchten dragen. We hebben er echter geen geluk mee, want tijdens de zomerstorm van 28 juli 2013 is de boom geheel gevloerd. Daardoor was ‘Flavor Queen’ tijdelijk niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig. Sinds 2 augustus 2014 is een nieuwe boom van ‘Flavor Queen’ in FruitLent aanwezig. Deze is geënt op de onderstam ‘Krymsk® 86‘ en is vervolgens op 29 oktober 2016 op een definitieve plek geplant (ter vervanging van een dode perzikboom). Helaas bleek in de zomer van 2019 dat deze nieuwe ‘Flavor Queen’ boom door onbekende oorzaak dood te zijn gegaan, waardoor dit ras opnieuw niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is. De vrijgekomen plaats is ingenomen door een boom van de Pluot ® ‘Flavor King’.