Rasbeschrijving komkommers

Flamingo (F1-hybride) - gewone komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is van origine ontwikkeld door zaadbedrijf Leen de Mos in s’-Gravenzande (Zuid-Holland). Het bedrijf is jaren geleden overgenomen door Nunhems Zaden uit Nunhem, Limburg. Deze laatste had bij de overname met name belangstelling voor het veredelingsprogramma van Leen de Mos in het gewas kropsla, doch bij de overname kwam de ‘Flamingo’-komkommer dus ook in handen van Nunhems Zaden. Zij hebben het ras opgenomen in het eigen assortiment komkommerrassen.
Het ras wordt in Nederland voor particulieren verkocht door Van Hemert & Co. en in Duitsland door Sperli. Het ras is bedoeld voor de teelt onder glas.

‘Flamingo’ was jaren geleden één van de eerste rassen voor de professionele tuinbouw met een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea). Daarnaast heeft het ras een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en bladvuur (Corynespora cassiicola). Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

Het ras geeft gladde donkergroene vruchten die in het begin (aan de stam) tamelijk lang en vervolgens (aan de ranken) wat langer zijn. De vruchten zijn licht geribbeld en zonder nek. De houdbaarheid van de vruchten is iets korter dan bij de hedendaagse professionele rassen.