Rasbeschrijving pompoen

Fictor

‘Fictor’ moet net als het ras ‘Solor’ worden gezien als een verbetering van de Japanse ‘Uchiki Kuri’ en is geïntroduceerd door zaadbedrijf De Bolster, specialist in biologische zaden. Het ras behoort net als ‘Uchiki Kuri’ tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Voor de omschrijving van de belangrijkste kenmerken van dit ras verwijzen we graag kortheidshalve naar de beschrijving van ‘Uchiki Kuri’, zodat we ons hier zullen beperken tot de verschillen.

Het gemiddeld vruchtgewicht is wat lager dan van de standaard ‘Uchiki Kuri’, waardoor er bij ‘Fictor’ minder te grote vruchten worden geoogst. Vanuit commerciëel oogpunt mogen pompoenvruchten namelijk liefst niet te groot zijn (bij voorkeur rond de één kilogram) en moeten de vruchten bovendien onderling gelijkmatig van grootte zijn. ‘Fictor’ beantwoordt dus redelijk aan dit ideaal.

Ten opzichte van de standaard ‘Uchiki Kuri’ is de bewaarbaarheid van de vruchten nog zo’n 6 tot 8 weken langer. De bewaarbaarheid van ‘Fictor’ lijkt zelfs nog iets beter dan van ‘Solor’. Ook heeft ‘Fictor’ meer groeikracht (van belang onder ongunstige omstandigheden) en een nog wat hogere productie dan ‘Solor’. De vruchten hebben daarnaast een wat meer glanzend uiterlijk.

Zaadbedrijf De Bolster adviseert om in commerciële beplantingen ongeveer 1/3 ‘Solor’ en 2/3 ‘Fictor’ gemengd uit te planten.

Uiteraard is het door ons samengestelde recept voor een zeer smakelijke pompoensoep, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN, ook prima voor het ras ‘Fictor’ te gebruiken.