Rasbeschrijving tomaten

Ferline (F1-hybride) - rode tomaat

‘Ferline’ is een F1-hybride ras dat werd ontwikkeld door het INRA te Frankrijk en omstreeks 1986 werd geïntroduceerd. Het ras werd ontwikkeld door twee lijnen met elkaar te kruisen, één lijn uit ‘Ferum’ (die werd gebruikt voor de stevigheid en de fraaie kleur van de vruchten) en één lijn uit ‘Apeline’ (die werd gebruikt voor de vruchtgrootte en productiviteit). De naam ‘Ferline’ is dus een samentrekking van de twee ouderlijnen. Zaden van ‘Ferline’ worden door verschillende zaadfirma’s aangeboden.

De planten van ‘Ferline’ hebben enkele ingekruiste ziekteresistenties, te weten:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio onbekend).

Daarnaast zou ‘Ferline’ resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans) hebben, waardoor dit ras extra geschikt zou moeten zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is ons niet met zekerheid bekend op welke resistentiegenen de resistentie in ‘Ferline’ is gebaseerd. Vrijwel zeker is deze gebaseerd op het ‘Ph-2‘ gen welke heterozygoot aanwezig is. Aangezien elders regelmatig wordt gerapporteerd dat de resistentie van ‘Ferline’ ontoereikend is, zou dit best eens juist kunnen zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

‘Ferline’ geeft middelgrote tot grote ronde rood gekleurde vruchten met een vruchtgewicht tot circa 150 gram. Het vruchtvlees is stevig, fraai rood gekleurd en heeft een opvallend goede smaak. De vruchten van ‘Ferline’ hebben in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag.

De eerste vruchten van ‘Ferline’ rijpen al vrij vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn redelijk productief en groeien beheerst met een open gewasopbouw.